‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBanca Mondială va acorda suport financiar de 55 milioane de dolari pentru obținerea performanțelor...

Banca Mondială va acorda suport financiar de 55 milioane de dolari pentru obținerea performanțelor agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut o întrevedere, miercuri, 21 septembrie, cu reprezentanții Băncii Mondiale în cadrul primei misiuni a BM privind implementarea Proiectului AGGRI, în valoare de 55 milioane USD.

Experții s-au referit, în primul rând, la componenta „Acces la servicii de irigare”. Pentru obținerea performanțelor agricole durabile este necesar de reabilitat infrastructura de irigare primară și secundară. De asemenea, extinderea gradului de utilizare la fermă a serviciilor de irigare. Banca Mondială va investi în acest domeniu 25,0 milioane USD.

Vladimir Bolea a menționat că fără irigare, în condițiile schimbărilor climatice, este imposibil de obținut recolte înalte și de calitate.

„Fermierii trebuie să conștientizeze, că irigarea este necesară, de aceea, trebuie să se coopereze și să fondeze Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Agricultorii, înainte de a investi, ar fi bine să facă un calcul economic pentru tot lanțul valoric și atunci, vor constata că, fără irigare nu este rentabil să investești în acest sector. Fiecare producător agricol  trebuie să vină cu contribuția sa, pentru ca obiectul dat să capete valoare. Ne dorim mult  să investim în irigarea mică și în construcția lacurilor de acumulare. Fiecare agricultor trebuie să aibă acces la apă pentru irigare”, a subliniat oficialul.

Un alt domeniu prioritar, care urmează a fi susținut, este sectorul de creștere a bovinelor pentru lapte și pentru carne. Accent se va pune pe  procesarea laptelui pentru a obține produse cu valoare adăugată. Banca Mondială va susține  înființarea unor ferme și crearea cooperativelor producătorilor de lapte.

Părțile au examinat și posibilitatea de acordare a sprijinului pentru educația financiară a producătorilor agricoli.

De asemenea, Vladimir Bolea, a solicitat suport pentru crearea unui Registru al exploatațiilor agricole.

„Având în vedere că, Republica Moldova este țară candidat la aderarea la UE, într-o perspectivă scurtă vor veni fonduri europene, de aceea, mediul de afaceri trebuie pregătit pentru această etapă importantă, ca să  poată absorbi fondurile destinate preaderării, iar procesul de preaderare să corespundă cu cerințele UE” , a concluzionat ministrul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›