‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexandru Florean, pomicultor: Am cumpărat un tocător de ramuri, după care l-am recomandat altor...

Alexandru Florean, pomicultor: Am cumpărat un tocător de ramuri, după care l-am recomandat altor 5 colegi

‹ adv ›
‹ adv ›

Ferm convins că tinerii trebuie să muncească în țară, imediat după absolvirea studiilor de agronom și-a lansat propria afacere în horticultură. Din 2011 până în prezent, a reușit să înființeze 50 de ha de livadă de măr.

Cine este tânărul agricultor Alexandru Florean din satul Bucuria, raionul Cahul, vă invit să aflați în rândurile de mai jos.

De când deține afacerea în pomicultură, a reușit să exporte producția în țările CSI.

„Anul trecut am exportat mere, circa 3%, iar restul au avut drept destinație piața locală”. 

Agronom de profesie, Florean este agricultorul care constant se documentează și-și îmbunătățește cunoștințele în domeniu, participând la seminare și traininguri.

Utilitatea acestor evenimente este marcată și prin faptul că, pomicultorul din Bucuria află și despre măsurile de suport ale agricultorilor. 

„Mereu îmi îndeamn colegii să-și eficientizeze și modernizeze munca în pomicultură. De aceea, merg foarte des la diverse seminare tematice la Chișinău. Tot la un asemenea seminar, am fost informat despre granturile oferite pomicultorilor de către UCIP IFAD pentru procurarea tehnicii agricole și am decis să depun dosarul”.

Grantul oferit de UCIP IFAD, prin care Florean a procurat un tocător de resturi vegetale, nu este nici pe departe prima experiență de suport la care a aplicat pomicultorul din Cahul. 

‹ adv ›

Anterior, acesta și-a achiziționat un tractor și a obținut subvenționare, precum și pentru livada de măr a solicitat subvenții.

Respectiv, procesul de depunere a dosarului pentru obținerea suportului UCIP IFAD i s-a părut unul simplu și s-a descurcat de sine stătător. 

„Tocătorul de resturi vegetale este foarte util în activitatea noastră la livadă. Cu ajutorul acestuia, mărunțim ramurile și astfel acestea rămân drept mulci aplicat pe sol. Nu este eroziune în sol și putem realiza tratamentele când vrem noi. Tocătorul are multiple avantaje. Este unul de calitate și are o capacitate mare de muncă”.

Până a avea acest tocător, Florean deținea altul, de mâna a doua și nu neagă faptul că utilajul este unul dintre cele mai bune în tăierea produselor lemnoase și fibroase.

‹ adv ›

După curățarea livezii, cu ajutorul tocătorului, mărunțește ramurile care devin un material foarte fin, acestea devin substanțe cu valori mari care, îngrășăminte fiind, servesc la ameliorarea calităţii solului şi refacerea stratului de humus.

„După ce am procurat eu acest tocător, au obținut finanțare și au procurat și alți 5 colegi pomicultori din Strășeni, Orhei, Briceni și Ialoveni. Le-am explicat cum lucrează, ce avantaje are și cât de ușoară devine munca datorită tocătorului”. 

Îndemnul lui Alexandru Florean nu se limitează deloc la cei 5 colegi de breaslă și ajunge prin intermediul acestui articol către fiecare cititor agrobiznes.md

„Este foarte comod și eficient să depui dosarul la granturile UCIP IFAD și să fii susținut de către aceștia în afacerea ta. Îi îndemn pe toți colegii pomicultori să aplice la granturi, căci doar așa merg în pas cu agricultura modernă, iar altfel agricultura nu este profitabilă”. 

Mai multe detalii despre granturile UCIP IFAD, disponibile pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii