image
Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie: Studenții se luptă cu impactul creșterii prețurilor și tot mai mulți se gândesc să renunțe la studii

Conform unui sondaj, studenții britanici se confruntă cu probleme financiare și de sănătate mintală, deoarece creșterea prețurilor le afectează bunăstarea.

Mai mult de opt din 10 dintre cei chestionați au declarat că sunt îngrijorați că nu vor reuși să se descurce, în condițiile în care împrumutul mediu de întreținere nu acoperă costurile de trai.

Sondajul, realizat de site-ul Save The Student, a sugerat că patru din cinci au luat în considerare perspectiva de a renunța la universitate. Jumătate dintre aceștia au dat vina pe grijile legate de bani.

„Este cea mai mare îngrijorare pe care am avut-o vreodată în legătură cu situația financiară cu care se confruntă studenții”, a declarat Jake Butler de la Save The Student.

„Într-un deceniu de desfășurare a National Student Money Survey, concluziile din acest an sunt sumbre – și ne așteptăm ca ceea ce este mai rău să fie mult mai rău”, adaugă acesta.

Chiria este, de departe, cea mai mare cheltuială pentru studenți, urmată de cumpărături. Costurile de trai au înregistrat o creștere de 14% de la sondajul de anul trecut, conform răspunsurilor, studentul mediu cheltuind acum 924 de lire sterline pe lună.

Această sumă este mai mare decât rata oficială a inflației de 9,9%, care urmărește modul în care costul vieții se modifică în timp. Save The Student a sugerat că un împrumut de întreținere tipic din Anglia nu acoperă aceste costuri cu 439 de lire sterline în fiecare lună.

Mulți s-au bazat pe părinți, pe locuri de muncă cu jumătate de normă sau pe economii pentru a acoperi deficitul, dar unul din 10 studenți care au participat la sondaj a apelat la o bancă de alimente în ultimul an universitar, potrivit sondajului.

Un student, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru BBC, citat de Economedia, că a fost imposibil să găsească cazare acoperită de împrumutul de întreținere.

„În timpul verii dintre bacalaureat și universitate, am reușit să economisesc 2.000 de lire sterline pentru a plăti chiria, dar după chirie nu mai aveam cu ce să plătesc pentru mâncare, ieșiri în oraș, bilete de tren pentru a vizita casa și așa mai departe”, a spus ea.

„Faptul că nu mi-am putut permite să fac nimic a avut un impact masiv asupra sănătății mele mintale, deoarece a fost foarte izolant. Nu am putut să ies la o cafea cu prietenii sau să ies în oraș, așa că am impresia că am pierdut multe oportunități de a-mi face prieteni. Nu am putut să încerc să mă înscriu în echipele sportive sau în societăți, deoarece chiar și acestea au taxe”, a spus studenta citată de BBC.

O cercetare recentă realizată de BBC News a constatat că numărul studenților care solicită bani de urgență aproape s-a triplat între 2018-19 și 2020-21 la universitățile 95 din Marea Britanie.

Răspunsurile sugerează, de asemenea, că suma fondurilor pentru situații dificile acordate aproape s-a dublat anul trecut.

Noutăţile partenerilor

comentarii: