image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, la New York, despre discuția neformală cu secretarul NATO, tensiunile din țară și riscurile mobilizării în Rusia

Republica Moldova e o țară pașnică, dar riscurile sunt mari și reziliența statului trebuie crescută. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la New York, acolo unde se află și trimisul special al Jurnal TV, Dumitru Mișin.

„Sunt aici pentru a transmite mesajele și îngrijorările cetățenilor RM, pentru a vorbi despre problemele și confruntările pe care le avem, dar și pentru a transmite un mesaj de pace. Moldova e o țară pașnică și toți cetățenii ei, indiferent de limba pe care o vorbesc, își doresc pace. Apelul meu e ca întreaga lume să facă eforturi pentru a opri acest război”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu a fost întrebată despre ce a discutat cu secretarul general al NATO, în timpul zborului spre New York, cei doi venind cu același avion.

„Am avut o discuție neformală la bordul avionului. Am fost invitată de președintele Poloniei să folosesc această ocazie. Am discutat cu secretarul general al NATO despre preocupările noastre, despre necesitatea de a crește reziliența statului. Domnul secretar general al NATO și-a exprimat respectul pentru statutul de neutralitate, dar cu toată lumea înțelegem că riscurile sunt mari și trebuie să creștem reziliența țării”, a mai spus Sandu.

Referitor la mobilizarea parțială anunțată de liderul de la Kremlin, Maia Sandu a spus că acesta va fi unul dintre subiectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate sâmbăta aceasta.

Pentru ședința de sâmbătă, vrem să discutăm riscurile suplimentare provocate de decizia anunțată de Moscova cu privire la mobilizarea parțială. Mereu discutăm și despre situația internă. Nu cred că la moment tensiunile din țară reprezintă pericole majore. Oamenii au dreptul la proteste, iar instituțiile de statului asigură ordinea publică”, a punctat președinta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: