image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu (poză simbol)

Sobe pentru bătrânii singuri și nevoiași din satul Domulgeni (VIDEO)

În prag de iarnă, o sobă bună este mai de preț ca orice, mai ales pentru bătrânii noștri, singuri și nevoiași. Reprezentanții Centrului filantropic „Alinare” au reușit, cu sprijinul financiar al poporului olandez, să construiască vara aceasta nouă sobe pentru vârstnicii solitari și familiile dezavantajate din satul Domulgeni, raionul Florești. Cu lacrimi în ochi, oamenii spun că la iarnă le va fi mai cald.

„În sat la noi au beneficiat nouă familii de renovare a încăperilor, s-au construit sobe, s-au pus ferestre, uși ca aceste persoane să simtă mai ușor în iarna care vine”, spune Vasile Tâltu, primarul satului Domulgeni, raionul Florești.

Valeria Suruceanu are acum o sobă, dar și geamuri noi. Femeia își amintește cu amărăciune cum arăta soba, la care s-a încălzit zeci de ani.

Femeia recunoaște că dacă n-ar fi fost ajutată, ar fi stat și iarna aceasta-n frig.

O altă sobă a fost construită pentru familia Boțoc. Soții sunt pensionari. Ea - nevăzătoare, el - cu dizabilități locomotorii.

Și în familia Zorea s-a aprins focul în sobă nouă.

„Construcția și reparația odăilor de trai pentru perioada rece a anului, schimbarea geamurilor, schimbarea ușilor, instalarea podelelor. O parte din acest proiect este îndreptat pentru procurarea încălțămintei de iarnă pentru oamenii în etate, cei din categoria social vulnerabilă, dar și o categorie de copii”, afirmă Vera Crivorucica, președintele Organizației Centrul Filantropic „Alinare”, satul Căprești, raionul Florești.

„Aceste familii vor beneficia de lemne și cărbune pentru perioada rece a anului. Familiile care au beneficiat de reparație sunt familiile social-vulnerabile și anume cu persoane țintuite la pat, cu dizabilități, familii monoparentale, numeroase”, a menționat și Arina Armaș, asistent social în satul Domulgeni, raionul Florești.

Din anul 2010 si pană acum, datorită poporului olandez, au fost construite peste 260 de sobe și au fost renovate peste 60 de case pentru persoanele dezavantajate din mai multe localități ale Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: