(stop cadru) Dezbateri aprinse, în emisie directă. Nantoi: Maia Sandu nu e „совхоз” să meargă să negocieze/ Poporul cere!/ Eu sunt aici poporul!

Emisiune cu scântei între deputatul PAS Oazu Nantoi și consilierul municipal de la Partidul Șor, Sergiu Burgudji. Discuțiile au degenerat, când alesul local i-a spus lui Nantoi că, potrivit ultimului sondaj, 75% dintre moldoveni vor ca președinta Maia Sandu să meargă la Moscova pentru a negocia prețul la gaz. „Poporul cere aceasta!”, a spus Burgudji. „Ce poporul, eu aici sunt poporul!”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, la o emisiune de la TV8.

Foto: captuură

Burgudji: Maia Sandu să scoată coroana și să meargă la la Moscova. Așa cer oamenii. Dacă se teme că nu i se va deschide ușa, opoziția e gata să ajute ca să poată discuta. Dacă nu vrea să îndeplinească dorința oamenilor, Partidul Șor o va face.

Nantoi: Nu mai umblați cu această demagogie, scrisă prin Kremlin, că Maia Sandu trebuie să meargă să negocieze. A mers Igor Dodon și l-a făcut pe fratele său milionar. Președintele nu e sovhoz (n.n. Administrator de întreprinderi de stat în Uniunea Sovietică).

Burgudji: Poporul cere!

Nantoi: Ce poporul? Eu sunt aici poporul!

Burgudji: Aveți astăzi doar 22% din încrederea oamenilor!

Nantoi: Mie mi-e suficient. Voi veți ține oamenii la proteste încă 3 ani?

Burgudji: Mergeți și discutați cu ei acolo, ei vă urăsc.

Nantoi: Și ce?

Președinta Maia Sandu a declarat, în repetate rânduri, că nu vede rostul să meargă la Moscova pentru discuții, atât timp cât nu există deschidere în acest sens din partea rusă, iar Kremlinul ar putea impune anumite condiții politice „inacceptabile” pentru Chișinău.

Republica Moldova cumpără gaze rusești în baza unei formule ce combină prețul spot și cel al petrolului, în proporție de 70 la 30 la sută, în sezonul cald și invers în sezonul rece.

Guvernul Gavrilița a anunțat în toamna lui 2021 că formula aparține anume părții moldovenești, iar Rusia ar fi insista pe preț spot în totalitate.

De atunci până astăzi, tariful pentru consumatorii moldoveni a crescut de 6 orei - de la 4,2 la 23 de lei, iar MoldovaGaz a anunțat că pregătește o nouă solicitare de majorare, până la 30 de lei, începând cu 1 octombrie.


Pub