Slusari: Achizițiile de stat la grâu au eșuat din cauza unei inepții. Fermierii nu aveau așa cantități, iar „magnații” au preferat să reexporte cereale cumpărate ieftin din Ucraina

Președintele Asociației Forța Fermierilor susține că rezerva de stat nu a fost suplinită cu necesarul de grâu. Și asta pentru că organizatorii licitațiilor au impus limite de cantități, care le depășesc cu mult pe cele ale fermierilor moldoveni, mai ales într-un an secetos, ca 2022.

Foto: agroexpert.md

„Reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au demonstrat un diletantism cras la organizarea licitației de procurare a grâului în rezerva de stat. Nu știu dacă au coordonat acțiunile sale cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect cu asociațiile fermierilor.

Condiția de bază a licitației a fost cerința ca furnizorul să livreze grau în cantități cuprinse între 2 și 6 mii tone. Nu știu de unde a apărut aceasta inepție. Organizatorii licitației nu au analizat deloc situația pe piața cerealelor și structura producătorilor de grâu după capacități de producere.

Marea majoritate a agricultorilor nu dispune de asemenea cantități. Chiar și producătorii agricoli mari anul curent, în situația secetei, au recoltat între 1000 și 1500 de tone de grâu. Agricultorii mijlocii dispun de cantități de până la 500 de tone de grâu. De fermierii mici nici nu vorbesc.

Doar magnații de la agro holdinguri au putut furniza grâu în rezerva de stat conform cerințelor față de lotul minimal de livrare. Însă acestora nu i-a convenit prețul propus de 5,2 lei per kg, întrucât în prezent ei se ocupă cu procurarea grâului ieftin din Ucraina undeva cu 3,5 lei și reexportul acestuia undeva cu 6 lei per kg. Iar producătorii agricoli autohtoni rămân cu grâul în depozite, întrucât prețurile actuale de pe piața cerealelor pentru majoritatea covârșitoare a agricultorilor sunt mai mici decât prețul de cost.

Doar după ce au dat-o în bară, cei de la Agenția Rezervelor Materiale au decis să organizeze consultări cu reprezentanții fermierilor mici și mijlocii”, a declarat Alexandr Slusari.

Consultările urmau să se desfășoare astăzi la Ministerul Agriculturii. Instituția nu a venit, deocamdată cu detalii despre rezultatele discuțiilor.


Pub