Ești în clasa săracă sau cea medie? Calculează ca să afli: Ioniță îți spune formula

Oamenii din clasa medie cheltuie, în țările dezvoltate, între 15% și 20% din venitul lunar pentru produsele alimentare. În țările mai puțin dezvoltate, cum e Republica Moldova, produsele alimentare „mănâncă” 50%-60% din venituri - nu pentru că ar consuma mai mult, dar pentru că salariile sunt mai mici. Expertul economic, Veaceslav Ioniță a făcut câteva calcule, aproximative, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, în baza cărora puteți afla dacă sunteți în clasa medie sau nu.

Foto: UNIMEDIA

„Să luăm o familie din trei persoane - soțul, soția și un copil.

La amiază ei mănâncă la o cantină, nu la restaurant, cam de 200 lei pentru toți 3, în total 6000 de lei pe lună. Celelalte mese, la fel, ar fi încă 6000 de lei. Respectiv, lunar această familie cheltuie 12 mii de lei pe mâncare pe lună. Această sumă trebuie să fie 20% din venitul total lunar. 20 000 înmulțim la 5 și obținem 60 de mii de lei - acesta trebuie să fi salariul lunar al acestei familii, pentru a se considera că face parte din clasa medie”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, faptul că în Moldova puțini fac parte din clasa medie, face ca scumpirile din ultimul an să afecteze dur bugetele oamenilor. Mai mult, iarna care vine îi va lăsa lefteri, pentru că alternativă la gaz pentru oamenii din orașe nu există.

„Foarte mulți de la țară se încălzesc cu lemne, dar restul, cei din orașe, se încălzesc cu gaz sau cu agent termic, produs tot din gaz, sau cu energie electrică - dacă e a noastră, e produsă din gaz sau dacă e cea din stânga Nistrului, e tot din gaz. Nu prea avem manevre”, a mai spus Ioniță.

Potrivit lui, tariful la gaz în iarnă ar putea să fie, în cel mai bun caz, 28,5 lei.

ANRE a anunțat pe 19 septembrie S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, în contextul obligației de serviciu public.

O decizie va fi luată pe 23 septembrie.

Din toamna anului 2021 și până astăzi, tariful pentru consumatorii moldoveni a crescut de 6 orei - de la 4,2 la 23 de lei.


Pub