Închisoare de până la 10 ani pentru dezertare: O nouă lege, aprobată astăzi, în Federația Rusă

O lege care impune pedeapsa maximă pentru dezertare sub formă de închisoare de până la 10 ani, a fost aprobată azi, 21 septembrie de către Consiliul Federației din Rusia. Documentul a fost susținut de 147 de senatori, unul votând împotrivă.

Foto: unimedia

Legea completează un articol din Codul penal rus care prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru abandonarea neautorizată a unei unități sau a unui loc de serviciu, precum și pentru neprezentarea la datorie fără un motiv întemeiat pentru mai mult de două zile (dar nu mai mult de 10).

Aceasta este o infracțiune comisă de un membru al forțelor armate (militar în termen sau prin contract) în timpul mobilizării sau al legii marțiale, în timp de război, în timpul unui conflict armat sau al unor ostilități. În prezent, acest lucru se pedepsește cu arestul pentru o perioadă de până la șase luni sau cu internarea într-o unitate militară disciplinară pentru o perioadă de până la un an.

În cazul în care neprezentarea depășește 10 zile (dar nu durează mai mult de o lună), pedeapsa este de până la șapte ani de închisoare. În prezent, acest lucru se pedepsește prin restricționarea serviciului militar pentru o perioadă de până la doi ani, sau prin internarea într-o unitate militară disciplinară pentru o perioadă de până la doi ani sau prin închisoare pentru o perioadă de până la trei ani.

În cazul în care neprezentarea depășește o lună, soldatul poate fi închis pentru o perioadă de la cinci la zece ani. Codul penal în vigoare în prezent prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru o astfel de infracțiune.


Pub