Cadavrele a 320 de civili și 18 militari au fost exhumate la Izium. Cele mai importante evenimente din a 210-a zi de război

razboi3
Foto: Telegram/Zelenskiy

Astăzi este a 210-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Deshumarea cadavrelor civililor din Izium continuă, dar există înmormântări și în alte zone. Cadavrele a 320 de civili și 18 militari au fost exhumate la Izium. Scoaterea cadavrelor din mormintele rămase după ocupația rusă va fi finalizată pe 23 august, a declarat procurorul din regiunea Harkiv, citat de BBC.

În pădurile de lângă Izium, la câteva zile după ce orașul a fost eliberat de ocupația rusă, au fost descoperite 445 de morminte proaspete. Unele dintre ele conțineau mai mult de un cadavru.

„Un număr foarte mare dintre cei exhumați – cu leziuni provocate de mine explozive. De asemenea, foarte mulți au numeroase fracturi osoase, există și semne de tortură”, a adăugat acesta.

Potrivit dânsului, înmormântări similare au fost găsite și în alte zone eliberate de ocupație.

🟣 În Rusia are loc reținerea protestatarilor. Potrivit datelor, peste 1 000 de persoane au fost deja reținute.

Protestele au loc la Sankt Petersburg și Moscova, dar și în alte circa 35 de orașe.

🟣 Procuratura din Moscova a emis un avertisment cu privire la răspunderea în fața legii a protestatarilor, după ce pe rețelele de socializare au început să apară postări care îndeamnă internauții la participarea la acțiuni publice necoordonate la Moscova, precum și la comiterea „altor acte ilegale”.

Procuratura a precizat că distribuirea unor astfel de materiale pe rețelele de socializare, forumuri și alte site-uri, implicarea adolescenților în activități ilegale, precum și organizarea sau participarea la acțiuni ilegale prevede pedepse administrative sau penale, „inclusiv în formă de închisoare de până la 15 ani”. Mai multe detalii pot fi citite în acest material.

🟣 Astăzi, 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în toată țara.

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă. Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, care au anumite profesii militare și experiență relevantă”, a menționat Putin. 

🟣 Rusia a eliberat 10 trupe străine din SUA, Marea Britanie, Suedia, Croația și Maroc, cu asistența prințului Mohammed bin Salman. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite, informează Reuters. Avionul cu prizonieri de război a sosit deja în Arabia Saudită.

Nu sunt date numele lor, dar cei capturați din aceste țări urmau să fie judecați sau condamnați la moarte în așa-numita Republică Populară Donețk.

🟣 În regiunea Harkiv, satul Hrușcivka, bombele rusești au ucis două persoane și au rănit 15, a declarat șeful Administrației Militare Regionale din Harkiv.

„În urma bombardării acestui sat, două persoane au fost ucise, 10 au fost rănite, dintre care patru copii. Un copil rănit este un băiețel de 10 ani, acesta este în stare gravă”, a anunțat dânsul.

🟣 Vicepremiera Ucrainei, Irâna Vereșciuk, le-a cerut ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să nu participe în nici un fel la pseudoreferendumuri planificate pentru perioada 23-27 septembrie.

Vereșciuk îi îndeamnă să nu voteze, să nu participe la așa-numitele comisii de sector și „în general să ignore acest proces”. Vicepremiera a menționat că pseudoreferendumurile rusești nu vor duce decât la creșterea sancțiunilor antiruse și la creșterea asistenței militare pentru Ucraina.

🟣 Astăzi au avut loc atacuri în apropierea centralei nucleare din Zaporijjea. În urma acestora, echipamentul unității de alimentare nr. 6 a fost avariat, s-a pierdut curentul și a avut loc o pornire de urgență a generatoarelor diesel pentru a asigura funcționarea pompelor de răcire, a anunțat Energoatom.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente