‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAndrei Urmaș: Pentru prima dată exportăm prune în Germania. 170 de tone au fost...

Andrei Urmaș: Pentru prima dată exportăm prune în Germania. 170 de tone au fost livrate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prunele moldovenești își extind prezența pe piața din Germania, iar tot mai mulți producătorii din Moldova livrează prune pentru consumatorii germani.

Pe parcursul a trei ani de când exportul în Germania a prunelor produse în Moldova a sporit, se atestă o creștere a numărului de producători moldoveni care s-au reorientat la piața europeană și s-au diversificat partenerii comerciali care importă prunele moldovenești.

Consumatorii germani preferă prunele de formă ovală cum este soiul Stanley, care este un soi răspândit în Republica Moldova și apreciat pentru fructele dulci și crocante, rezistente la transport și păstrare, bune pentru consum în stare proaspătă și deshidratate. 

În acest sezon, compania Agriatica SRL, cu sprijinul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, pentru prima dată a livrat în Germania 170 de tone de prune Stanley în stare proaspătă.

Prunele vor fi comercializate în rețelele comerciale Aldi, Lidl, Tegut și altele din toată Germania.

„Din cauza crizei regionale, noi am fost nevoiți să ne reorientăm spre alte piețe de desfacere, diferite de Federația Rusă, chiar dacă trei ani planificam să ieșim pe piața europeană. Am avut o dorință mare să promovăm produsele autohtone pe piața externă, mai profitabilă. Fiind certificați conform standardelor GLOBALG.A.P., cu asistența proiectului USAID APM, am decis să încercăm să colaborăm direct cu importatorul german.

În premieră pentru noi, am trecut prin toate etapele de export, începând de la identificarea clientului și negocierea contractelor de livrare, pregătirea tuturor documentelor necesare pentru export și până la livrarea fructelor către țara de destinație. În viitor, sperăm să continuăm această experiență”, spune directorul companiei Agriatica SRL, Andrei Urmaș.

Marea majoritate a importatorilor străini, nu doar din UE, dar și de pe alte piețe internaționale, solicită în mod obligatoriu certificarea GLOBALG.A.P.

„Implementarea acestor standarde nu doar facilitează exportul produselor, dar și îmbunătățesc procesele de management în gospodăriile agricole”, explică Andrei Cumpanici, specialist în cadrul proiectului USAID APM.

‹ adv ›

Tatiana, Burca, specialist marketing în cadrul proiectului USAID APM, afirmă că în anul curent volumul de export de prune din Moldova ar putea fi mai mic din cauza recoltei mici din acest an.

De exemplu, producătorii de prune din raioanele Cahul și Taraclia, cu un potențial mare de export de prune, afirmă că au pierderi de circa 90 la sută din volumul recoltei estimate inițial.

În același timp, pe piața europeană se atestă în prezent un preț relativ mic pentru prune, comparativ cu anii precedenți, explică Tatiana Burca.

„Prețurile mici pe piața europeană sunt cauzate de oferta mare de prune din Polonia și țările din Balcani, dar, deoarece sezonul de comercializare din aceste țări este pe final, săptămânile următoare se anticipează creșterea prețurilor pentru prunele moldovenești. Totuși, în ciuda dificultăților, circa 4 mii de tone de prune din recolta anului 2022 au fost exportate în țări ca Germania, Austria, Polonia, Olanda, România, Rusia etc”.

‹ adv ›

În ultimii ani, ca tot mai des importatori din țările UE, cum ar fi Austria, Polonia, Olanda, România, manifestă interes pentru prunele moldovenești. 

În anul 2021, Moldova a exportat peste 52 de mii de tone de prune, jumătate dintre care au ajuns pe piața UE. Exportul de prune moldovenești în Germania a crescut în perioada anilor 2017-2021 de aproape 10 ori, de la 360 de tone exportare în 2017, la 3.573 de tone exportate în 2021.

În anul 2022, UE a extins pentru un an cota de comercializare fără taxe vamale a prunelor moldovenești pe piața europeană de la 15 mii la 40 mii tone.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›