image
Sursa foto: jurnal.md

Una dintre cele trei asociații ale agricultorilor, Forța Fermierilor, iese azi în stradă; FNFM se abține

Forța Fermierilor, una dintre cele trei asociații ale agricultorilor care și-au exprimat anterior nemulțumirea față de situația din agricultură, organizează astăzi un miting de protest regional în 15 locuri.

Asociația Forța Fermierilor, condusă de fostul deputat Alexandru Slusari, informează că la protest vor participa cu tehnica agricolă și automobile „agricultorii din 20 de raioane”.

Amintim că și Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Moldova Fruct au anunțat la 5 septembrie că în cazul ignorării de către autorități a solicitărilor înaintate, fermierii își rezervă dreptul la acțiuni de protest.

La 15 septembrie însă, Federația Națională a Fermierilor a informat că în urma discuțiilor cu autoritățile se abține de la organizarea protestului anunțat pentru ziua de astăzi, 20 septembrie.

„În urma acțiunilor întreprinse din Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, ca răspuns la revendicările agricultorilor, și trecute în revistă de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în cadrul briefingului din 13 septembrie 2022 și a consultărilor pe care le-am avut cu membrii Federației Naționale a Fermierilor în ultimele două zile, conducerea FNFM a hotărât să se abțină de la organizarea protestului anunțat pentru data de 20 septembrie”, se arată în comunicatul emis de această organizație.

Moldova Fruct nu a făcut nicio declarație deocamdată dacă se abține sau nu de la proteste.

În același timp Forța Fermierilor a anunțat că revendicările agricultorilor nu s-au schimbat. Aceștia spun că, în condițiile în care sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpiri exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă, fermierii insistă asupra adoptării unei decizii de către Comisia Situații Excepționale, care ar legifera:

1. amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);

2. utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;

3. adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Forța Fermierilor spune că protestul va fi unul de avertizare, va fi organizat zonal, în câteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de mijloace de tehnică și utilaj agricole. Membrii asociației avertizează că, în cazul în care nu vor fi auziți, își rezervă dreptul să recurgă la alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală.

Precizăm că pe moment, în capitală se mai organizează un protest non-stop, cel al partidului Șor, care a instalat aici zeci de corturi, între clădirile Președinției și a Parlamentului. Este un protest organizat de fugarul Ilan Șor, care își dorește schimbarea actualei guvernări. Autoritățile nu au anunțat deocamdată din ce surse este finanțat acest protest. Cel din 19 iunie, organizat de deputata Marina Tauber, timp de o zi, a costat potrivit procurorilor, 3,5 mil. de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: