Ceban: Vine iarna, iar Guvernul nu oferă claritate cum vom fi asigurați cu gaz și electricitate. E grav

Primarul capitalei, Ion Ceban, se plânge că nu știe cum va trece iarna în situație de criză energetică și acuză autoritățile centrale că nu au pus la punct un plan anticriză. „Nu cunoaştem acţiunile guvernului în situaţia actuală de criză şi când urmează să avem un scenariu clar în situaţia dată. Tot ce am auzit până acum a fost: „Vom avea o iarnă grea!”, atât”, a declarat Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„Primăria Chișinău este întrebată despre faptul cum va economisi, unde va economisi în perioada de toamnă – iarnă 2022-2023.

În acest context menţionez: Nu cunoaştem acţiunile guvernului în situaţia actuală de criză şi când urmează să avem un scenariu clar în situaţia dată. Tot ce am auzit până acum a fost: „Vom avea o iarnă grea!”, atât.

Asta ne spune președinte țării, asta ne spune prim-ministrul țării, asta ne spune președintele parlamentului și diferiți deputați de pe Facebook și la ecranele TV. Cât de grea va fi această perioadă, nu am înțeles, pentru că nimeni nu cunoaşte. Nu am mai înţeles până în prezent dacă vom avea gaze naturale şi electricitate și la ce preț sau dacă nu vom avea.

Dacă nu vom avea gaz ce urmează să întreprindă guvernul, iar dacă vom avea gaz la preţuri exorbitante, care vor fi acţiunile Guvernului pentru a atenua povara facturilor pentru cetăţeni. 

Aceeaşi situaţie este şi cu energia electrică. Nu am văzut un plan anticriză a Guvernului, care să fie publicat, ceea ce ar fi normal să avem, pentru ca să coordonăm acțiunile la nivel local.

Cred că la nivel central ar trebui să avem un plan anticriză şi un comitet anticriză, fie în cadrul CSE sau altă formulă sau format, unde să fie prezenți primarii din orașele mari - Bălți, Cahul, Chișinău - pentru că aici sunt peste 40% din populație, ca să înțelegem ce vrea să facă autoritatea centrală și cum urmează să reacționeze autoritatea locală.

Reamintesc, Termoelectrica nu este instituția municipiului Chișinău. În aceste condiții nu știm ce şi cum va fi.

Suntem în mijloc de septembrie şi am impresia că o să ne prindă iarna pe neprins de veste.

De asta, propunerea noastră ar fi: Să fie constituit un comitet anticriză la nivel central şi să avem o comunicare transparentă, iar planul anticriză să fie publicat.

Să cunoaștem ce se întâmplă cu gazul, cu electricitatea, ce se întâmplă cu instituțiile sociale, cum vor funcționa școlile, grădinițele, spitalele. Aşadar nu avem deocamdată o claritate cum vom acţiona în această situaţie la nivel local şi acest lucru este grav. Am rugat ca guvernarea să facă claritate în acest sens.

Aceasta trebuie să fie preocuparea de bază a conducerii țării în acest moment. Oameni buni, apucați-vă de lucru! Vine iarna şi aceasta urmează să fie una grea, voi ați spus acest lucru.

Primăria capitalei a economisit energia electrică în perioada de vară în spaţiile verzi, deconectând lumina cu o oră mai devreme. Noi putem economisi în acest sens pe instituţiile municipale: Primărie, întreprinderi, direcţii, dar nu putem economisi pe şcoli şi grădiniţe sau spitale.

În acest context, rog guvernarea să facă lumină”, a menționat Ceban. 

Din toamna anului 2021 și până astăzi, tariful pentru consumatorii moldoveni a crescut de 6 orei - de la 4,2 la 23 de lei.


Pub