Platforma DA cere creșterea indemnizației pentru copii la 1000 lei, pentru toate mamele. Liviu Vovc: Abordarea guvernării e discriminatorie și disproporționată

Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți și anume - majorarea indemnizației cu 1000 de lei și pentru persoanele neasigurate. „Potrivit unei decizii a guvernării, părinții neasigurați vor beneficia de o majorare de doar 260 lei, în raport cu cei asigurați care vor primi o alocație lunară de 1000 de lei. Considerăm că acest lucru este discriminatoriu. Printre părinții neasigurați se număr și studenții sau proaspeții absolvenți, care nu au reușit să acumuleze stagiul de muncă necesar”, a declarat Secretarul General al Platformei DA, Liviu Vovc, la o conferință de presă.

Foto: captură

„În aceste condiții, atenționăm că, riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor, deoarece, potrivit statisticilor, 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani iar asta înseamnă de cele mai dese ori, că mamele tinere încă studiază sau abia au absolvit Universitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă.

Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților.

În activitatea sa, Platforma DA a promovat constant susținerea tinerilor familii și creșterea demografică. Noi considerăm că, este nevoie de politici concrete de redresare a natalității cât și politici de susținere a tinerilor. Doar prin astfel de acțiuni vom putea reduce din proporțiile emigrării și oferi o șansă de dezvoltare Republicii Moldova.

Amintim că, în legislatura precedentă Stela Macari, deputat al Platformei DA, a înregistrat o inițiativă legislatvă care prevedea indexarea conform ratei inflație a indemnizației pentru creșterea copilului. Acel proiect nu a reușit a fi votat până la dizolvarea Parlamentului, iar în legislatura actuală cu regret nu se mai regăsesc reprezentanți ai Platformei DA care să insiste pe această modificare importantă a legislației.

Totodată remarcăm că, recent, mai mulți deputați au declarat că va fi oferită o „alocație lunară de 1000 lei pentru copii cu vârsta sub 2 ani, INDIFERENT dacă părinții sunt sau nu asigurați”. Realitatea însă nu coincide cu cele declarate de deputați, iar conform proiectului de lege care a fost votat în prima lectură:

- Persoanele asigurate vor beneficia de 1000 lei suplimentar

- Persoanelor neasigurate indemnizația le va fi majorată cu DOAR 260 lei, de la 740 la 1000 lei.

Considerăm că abordarea guvernării este una disproporționată și nicidecum nu va soluționa problemele tinerilor părinți. În rândul persoanelor neasigurate se regăsesc și studenții sau tinerii care au absolvit recent universitatea și nu au reușit să acumuleze stagiul necesar.

Conform datelor Biroului Național de Statistică prețurile medii de consum în luna august, 2022, comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, iar la produsele alimentare cu 38,39%.

În situația actuală, când inflația a ajuns la cote maxime, majorarea cu doar 260 lei a indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele neasigurate este o bătaie de joc.

Menționăm că, pe parcursul ultimilor doi ani s-au născut 60 059 copii, dintre care 30832 copii s-au născut în 2020 și 29227 copii în 2021. Iar la 58% din numărul copiilor născuți în ultimii doi ani (34689 copii) mama are o vârstă sub 30 ani. Mame tinere, care încă studiază sau abia au absolvit Universitatea și nu au cum să aibă stagiul suficient de cotizare pentru a beneficia de o indemnizație decentă.

Platforma DA insistă pe imlementarea unor măsuri clare de încurajare a tinerilor părinți, în caz contrar riscăm să ne confruntăm cu o descreștere demografică și emigrare masivă a tinerilor.

Luând în considerare că proiectul de lege cu privire la această indemnizație încă nu a fost votat de Parlament în lectură finală, îndemnăm majoritatea parlamentară să revadă proiectul și să îl ajusteze conform realităților.

Pentru racordarea la situația actuală din Republica Moldova, solicităm majorarea și a indemnizației pentru persoanele neasigurate cu 1000 lei, similar persoanelor asigurate.

Iar pe termen lung, pentru a îmbunătăți măsurile de susținere a familiilor tinere cu copii, propunem ca de la 1 ianuarie, 2022, să fie inclusă în legislație o normă separată care să prevadă acordarea unei indemnizații speciale pentru părinții studenți sau tineri absolvenți, iar pentru persoanele asigurate să fie revăzută formula de calcul a indemnizației, încât să fie majorat de la 30% la 50% cuantumul din salariu pentru calcularea indemnizației de creștere a copilului. În același timp. îndemnăm deputații să aprobe proiectul doamnei Stela Macari cu privire la indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului.

În același timp, este necesar de implementat un program de susținere a familiilor cu copii prin acțiuni concrete precum: acces gratuit/compensat la investigații necesare și medicamente pentru femeile însărcinate și copii mici, accesarea creditelor fără dobândă pentru tinerii căsătoriți, creșterea numărului de creșe și în regiunile unde se atestă creșterea numărului copiilor, stimulente de încadrare pentru părinții care revin la serviciu, controlul prețurilor la produsele și serviciile destinate copiilor prin plafonarea acestora”, a declarat Vovc.


Pub