TAXCON: Politicile fiscale trebuie adaptate la provocările inflaționiste

Politica fiscală trebuie să asigure stabilitatea prețurilor, creșterea economică și stimularea investițiilor. Este concluzia experților internaționali care au participat la conferința fiscală TAXCON’2022. În cadrul evenimentului, participanții au abordat angajamentele Republicii Moldova în calitate de stat candidat la Uniunea Europeană în contextul inflației ridicate și războiului din țara vecină, scrie infotag.md.

Foto: TAXCON

Prin obținerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova s-a angajat să armonizeze legislația locală la directivele UE. Politica fiscală este unul dintre documente care trebuie aliniat la legislația europeană.

„În contextul crizelor și provocărilor, fiscalitatea este instrumentul de bază pentru a asigura stabilitatea finanțelor publice și implementarea politicilor de stat. Dar, armonizarea legislației la directivele europene este un proces greu, care necesită nu doar o preluare și transpunere a directivelor UE, dar o adaptare a politicilor naționale la recomandările UE. În Acordul de Asociere avem angajamente privind majorarea taxelor și accizelor și am înregistrat anumite progrese, reușind să egalăm nivelul minim de accize la cele recomandate. În același timp, avem o restanță privind accizele la produsele de tutun, pentru că transpunerea legislației UE ar fi în detrimentul nostru. Trebuie să producem politici corective, în caz contrar riscăm să avem o creștere o contrabandei și dezechilibre fiscale”, a menționat Ion Gumene, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor.

Președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, Dan Manolescu, a declarat că în procesul de armonizarea a legislației la directivele UE trebuie luat în considerare contextul inflaționist puternic.

„Contextul inflaționist reprezintă o mare provocare pentru Republica Moldova. Este clar că există o necesitate de a ajusta anumite tipuri de taxe și cote, care într-un final se vor transforma în preț pe care îl achită consumatorul. Calendarul de implementare a măsurilor impuse de UE trebuie să fie corelat la tot ce se întâmplă la nivel european și mondial”, a subliniat Manolescu.

În contextul politicii fiscale, în special al accizelor, aceasta a declarat că lucrurile trebuie dozate. „Și România a făcut greșeli, dacă ne uităm la perioada 2008-2010, în care am încercat să creștem în mod accelerat accizele în zona de tutun, s-a văzut imediat creșterea contrabandei, a impactat bugetul și consumul, pentru că sunt produse destul de sensibile la nivel de cerere, faptul că crește prețul foarte mult determină consumatorul să caute o soluție alternativă, el nu se va lăsa de fumat. Direcția e bună, dar pașii trebuie adaptați posibilităților”, a adăugat președintele Camerei Consultanților Fiscali din România.

La conferință a participat și copreședintele Comitetului de politică fiscală al Camerei de Comerț Americane din Ucraina, Mykhailo Poliakov care a remarcat că guvernul ucrainean evită cu prudență creșterile suplimentare de taxe în contextul economiei de război, a deficitului bugetar ridicat și inflației, deși astfel de probleme apar în mod regulat pe ordinea de zi.

„Rata inflației din Ucraina a ajuns la 24% în august și se preconizează că va depăși 30% până la sfârșitul anului. În martie, guvernul a eliminat acciza pe produsele petroliere, având în vedere lipsa acută a acestor resurse, iar acum, când piața și-a revenit după un deficit temporar, autoritățile intenționează să readucă taxa pentru a stabiliza inflația. În același timp, acciza la produsele din tutun va crește cu 20% anul viitor. Ucraina a resimțit efectele creșterii excesive a accizelor la produsele din tutun. Acestea au crescut de aproape 2,5 ori între 2017 și 2021, ceea ce a declanșat comerțul ilegal, care a atins un nivel record, crescând de la 2% la 20,4% în această perioadă. Din cauza „tenebrizării” rapide a pieței tutunului anul trecut, bugetul de stat a pierdut aproximativ 425 de milioane de dolari în venituri. Și este evident că, în astfel de condiții, o creștere suplimentară a accizelor pe aceste produse, mai mare decât cea planificată anterior, va avea consecințe dezastruoase atât pentru întreprinderile care lucrează legal, cât și pentru stat, privându-i pe primii de posibilitatea de a concura cu jucătorii ilegali, iar bugetul - de veniturile financiare necesare”, a declarat Mykhailo Poliakov.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, susține că sistemul fiscal al Republicii Moldova nu este unul competitiv și necesită a fi simplificat pentru a stimula creșterea investițiilor.

„În ultimele câteva luni am muncit și am încercat să găsim balanța între necesitatea de a schimba, dar și să nu mergem în extreme. Avem o economie subterană record, ceea ce înseamnă că sistemul fiscal nu adresează necesitățile mediului de afaceri de a crește și de a se dezvolta. Mediul economic nu este popular pentru investitorii străini și din cauza războiului din Ucraina nu ne așteptăm la noi investitori. În acest context, trebuie să avem un sistem fiscal simplu și corect de înțeles și conformat. Trebuie să înțelegem că impozităm prea mult investițiile și crearea locurilor de muncă, și că nu avem suficiente stimulente ca să încurajăm și producătorul autohton. Trebuie să încurajăm antreprenorii să iasă din umbră și să-și legalizeze afacerile”, a declarat Alaiba.

TAXCON este cea mai mare conferință fiscală internațională din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Camera Americană de Comerț din Moldova, în parteneriat cu Camera Consultanților Fiscali din România și Camera Americană de Comerț din România.


Pub