(video) Putin: Rusia a fost și rămâne garantul reglementării transnistrene. La fel, ne respectăm toate angajamentele pe livrările de gaz

În cadrul ceremoniei de înmânare a scrisorilor de acreditare a ambasadorilor străini, președintele rus Vladimir Putin a declarat că „Rusia a fost și rămâne un garant al reglementării transnistrene și acționează în strictă conformitate cu acordurile încheiate cu partea moldovenească”. Printre diplomați este și noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii.

Foto: Profimedia Images

„Suntem convinși că dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre Rusia și Moldova, istoric apropiată nouă, pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, vine în consens cu interesele fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a acționat și continuă să acționeze ca un garant al reglementării transnistrene.

De asemenea, noi ne îndpelinim absolut toate angajamentele privind livrarea gazelor, în strictă conformitate cu toate cerințele înaintate de partea moldovenească”, a declarat liderul de la Kremlin.


La mijlocul lunii aprilie, la aproape 2 luni de la declanșarea răazboiului din Ucraina, Ministerul Apărării al Rusiei a  anunțat obiectivele pentru cea de-a doua fază a „operațiunii speciale”. „Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o ieșire către Transnistria”, a declarat generalul-maior Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Ulterior, această idee a fost repetată de unii oficiali ruși, iar recent, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat că „după Ucraina, la rând este Moldova”.

Declarația a determinat Ministerul de Externe de la Chișinău să ceară explicații de la ambasadorul belarus în Moldova.


Pub