Separatiștii din zonele ocupate ale Ucrainei au decis desfășurarea referendumului pentru alipirea la Rusia între 23-27 septembrie
Referendumul privind alipirea așa-zisei Republici Populare Lugansk (LPR) la Rusia va avea loc în perioada 23-27 septembrie, a informat canalul Telegram al guvernului LPR, citându-l pe Denis Miroșnichenko, președintele Consiliului Popular, scrie agenția rusă de presă RIA, citat de digi24.ro
Foto: GettyImages

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie.

Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.„Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de RIA.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta", a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă.

Șeful administrației regionale Herson, susținut de ruși, Vladimir Saldo, a anunțat că între 23 și 27 septembrie va avea loc un referendum cu privire la aderarea regiunii la Rusia.

Acestea sunt aceleași date cu cele anunțate de republicile autodeclarate Lugansk și Donețk.

„În calitate de șef al Administrației regiunii Herson, am semnat un decret privind referendumul pentru intrarea regiunii Herson în Federația Rusă ca subiect deplin al statului unificat”, a scris Saldo pe canalul său Telegram.

„Decretul stabilește procedura de organizare a votului și desfășurare a referendumului pe teritoriul regiunii Herson, precum și măsuri de răspundere administrativă și penală pentru încălcarea acestor reguli”, a adăugat el.CNN amintește că părți din Herson se află pe linia frontului între forțele ucrainene și ruse.

„Având în vedere situația dificilă din regiunea Herson și înțelegând responsabilitatea acesteia pentru viața și liniștea sufletească a locuitorilor din regiune, administrația regiunii Herson va face tot ce este necesar pentru a asigura siguranța tuturor locuitorilor din regiune”, a mai spus Saldo.

La o săptămână după contraofensiva Ucrainei, înalți oficiali americani și oficiali ucraineni au declarat pentru CNN că forțele ucrainene obțin câștiguri în sud, cu obiectivul ambițios de a prelua cea mai mare parte a regiunii Herson ocupată de ruși până la sfârșitul anului. Saldo a spus că referendumul va „securiza” teritoriul în fundalul acestei contraofensive.

Autoritățile pro ruse din regiunea Zaporojie a anunțat că va organiza un referendum pentru alipirea la rusia a teritoriului controlat de ruși. Gestul urmează altor trei anunțuri indentice făcute în cursul zilei de marți de către liderii separatiști din Donețk, Lugansk, Herson.


Pub