vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoGabriela Grosu, producătoare de ulei de lavanda ecologic: 99% din uleiul nostru este cumpărat...

Gabriela Grosu, producătoare de ulei de lavanda ecologic: 99% din uleiul nostru este cumpărat de italieni

Recomandate

Pe dealurile satului Măgurele, Ungheni, Gabriela Grosu împreună cu familia sa, cultivă pe o suprafață de șapte ha lavandă certificată ecologic, din care produce ulei esențial.

După ce în anul 2013, tânăra a ales să renunțe la serviciul pe care îl avea, pentru a dezvolta pe cont propriu o afacere agricolă în satul buneilor. Încă nu știa bine ce va planta, dar cu siguranță își dorea să înființeze o cultură în sistem ecologic.

„În primul an am semănat floarea soarelui, dar am înțeles foarte curând că nu este cultura potrivită nouă. Astfel, după o vizită de studiu în regiunea Toscana, impresionați de câmpurile mov, nemărginite, am decis să cultivăm lavanda. Reveniți acasă, ne-am consultat cu producători de la noi din țară. Am găsit material săditor potrivit și în anul 2015 am plantat primele cinci hectare”, povestește Gabriela Grosu.

Fiind de specialitate ecolog, fermiera nu ar fi admis să practice agricultură tradițională.

„Dorința de a nu merge împotriva naturii, de a fi în armonie și de a lăsa ceva frumos în urma noastră, ne-a determinat să alegem calea ecologică. Astfel nu forțăm și nu luăm mai mult decât trebuie. Primii trei ani au fost de conversie, după care în anul 2019 am primit certificatul. În prezent, ne mândrim că suntem certificați ecologic de 3 ani. Pentru aceasta am depus mult efort moral și financiar, am depășit bariere birocratice. De aceea cale de întoarcere nu avem.”

În activitatea lor respectă cu strictețe normele și cerințele agriculturii ecologice, nu doar în procesul de cultivare, dar și în cel de obținere a uleiului de lavanda, care este de fapt produsul lor de bază.

„Compania de certificare ne inspectează atât câmpul, cât și procesul tehnologic. Se monitorizează întreaga cale a florilor, începând din câmp și până la distilarea, depozitarea, tipul vaselor utilizate pentru păstrarea uleiului esențial. Nu este simplu, dar am învățat să ne conformăm cerințelor și să ne menținem la nivel” , explică agricultoarea.

Cea mai mare parte a uleiului de lavandă, produs de companie, este exportat în țările europene, unde este mult mai solicitat și apreciat.

„Fiind certificați ecologic, ni se deschid mult mai ușor ușile peste hotare. Chiar și așa, cumpăratorul preia probe pentru analize și le verifică prealabil. Calitatea s-a dovedit a fi mereu superioară și uleiul nostru a ajuns pe parcursul anilor în țări ca Marea Britanie, Bulgaria și Italia. În prezent, 99 % din produsul nostru este cumpărat de italieni. Paradoxal, dar companiile locale preferă să procure uleiul din import, iar noi îl exportăm”, menționează Gabriela Grosu.

Potrivit antreprenoarei, spre deosebire de Uniunea Europeană, la noi în țară uleiul esențial de lavanda nu este apreciat la justa sa valoare. Lumea îl cunoaste și utilizează mai puțin.

„Din păcate, produsul nostru este mult mai apreciat peste hotare. Încercările de a ne promova local la târguri și expoziții nu s-au încununat cu mare succes. Cred că problema vine din lipsa cunoștințelor referitoare la proprietățile uleiului.”

Cele mai importante beneficii ale uleiului esențial de lavandă sunt:

  • Posedă efect antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antifungic;
  • Grăbește vindecarea micilor răni, arsuri, iritații, înțepături de insecte;
  • Ameliorează și combate acneea;
  • Diverse studii arată că utilizat în aromaterapie uleiul esențial de lavandă calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, depresie sau oboseală cronică;
  • Susține funcțiile cognitive și îmbunătățește memoria;
  • Favorizează calitatea somnului și previne insomniile.

Astfel, provocarea principală ține de promovarea produsului în baza beneficiilor enumerate și comercializarea lui cu o valoare adăugată.

„Când am început prețul unui kg  era mult mai înalt, de aproximativ 100 euro, în prezent prețul a scăzut de două ori. Deoarece noi îl comercializăm mai mult angro nu avem venit foarte mare. Obiectivul de bază la moment este să ne menținem. Pentru viitor ne propunem să diversificăm produsele și să ajungem pe rafturile magazinelor cu ambalaje mici”, specifică producătoarea.

Pe lângă producerea uleiului, compania posedă și un atelier de creație a obiectelor de decor artizanale pe baza și cu tematica florilor de lavanda.

Ar putea să-ți placă și Top 5 cele mai rentabile culturi ecologice.

Spre deosebire de lavanda cultivată tradițională, în cea ecologică buruienile sunt distruse doar mecanic. De aceea, pentru a simplifica și a diminua munca, Gabriela și familia ei planifică să procure tehnică performantă cu care ar putea să nimicească buruienile, să recolteze și să împrăștie gunoiul de grajd.

„Ne dorim foarte mult să modernizăm și mecanizăm procesul de lucru, pentru a nu fi atât de dependenți de munca manuală. Vrem să cumpărăm un tractor cu o capacitate mai mare, ca să nu mai contractăm servicii mecanizate și să diminuăm din cheltuieli. Pentru aceasta am vrea să fim susținuți mai mult de stat, atât în domeniul plantelor medicinale și aromatice, cât și în a celor ecologice. Deoarece cele care se acordă în prezent nu sunt suficiente. Pentru că cei care cultivă tradițional au o rentabilitate mai înalta, datorită utilizării pesticidelor și fertilizanților sintetici”, menționează antreprenoarea.

Gabriela Grosu este ferm convinsă că producerea ecologică este viitorul și are un potențial enorm, care trebuie valorificat. De aceea, recomandă celor care doresc să inițieze o afacere în agricultură să analizeze bine acest domeniu.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco