Breaking News

image
Sursa foto: Profimedia

Ambasadorul R. Belarus la Chișinău, convocat la MAEIE, după declarația lui Lukașenko: „Azi Ucraina, mâine va fi Moldova”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îl va convoca pe ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații și pentru a prezenta poziția principială a țării sale, în urma declarațiilor făcute recent de liderul Belarus, Alexandr Lukașenko, referitor la Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă.

MAEIE regretă rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri. Republica Moldova și statele partenere acționează de o manieră responsabilă și cu respectarea cu strictețe a normelor de drept internațional”, se mai spune în reacția MAEIE.

Amintim că liderul Belarus a declarat recent în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Unității Naționale că operațiunile militare din Europa i-ar conveni Washingtonului și că Statele Unite alimentează și alte conflicte: în Kosovo, în Siria, Karabah, „mâine va fi Moldova sau statele baltice, Polonia sau România”, a spus Lukașenko.

„Nu își ascund planurile. Contractele au fost deja semnate pentru mulți ani înainte. Adică Ucraina va fi distrusă până la pământ. Și scopul este în același timp slăbirea Rusiei și distrugerea Belarusului”, a declarat liderul belarus, citat de rbk.ru.

În opinia sa, SUA este unica țară care beneficiază în urma acestor conflicte. „Europa își va ști locul, iar concurenții vor fi eliminați”, a descris Lukashenka aspirațiile Washingtonului. „Astăzi este Ucraina, mâine va fi Moldova sau Țările Baltice, Polonia sau România”, a mai spus Lukașenko.

Ministerul român al Afacerilor Externe a respins afirmațiile liderului de la Minsk şi a spus că nu pot fi ignorate rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea agresiunii împotriva Ucrainei.

În urma declaraţiilor preşedintelui Alexander Lukaşenko, și ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea la sediul ministerului, pentru explicaţii, a însărcinatului cu afaceri al Belarusului în România.

„Partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.(...) România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut, în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art. 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie", se spune în reacția MAE din România.

Noutăţile partenerilor

comentarii: