image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu, la Summitul ONU de la New York: „Să lăsăm copiilor o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu conflicte”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs în regim online în cadrul Summitul ONU de la New York privind transformarea educației. Aceasta a subliniat necesitatea de a oferi o educație mai bună pentru generațiile viitoare.

Sandu s-a referit la pierderile în educație pe care le-a generat pandemia și necesitatea de a plămădi un sistem mai eficient.

„Angajamentul nostru față de cetățenii țării noastre, după pandemie, este dublu: în primul rând, recuperarea pierderilor din educație și, în al doilea rând, construirea unui sistem mai bun, bazat pe lecțiile valoroase pe care le-am învățat cu toții. Cu toții am învățat cu greu aceste lecții. Cu toate acestea, vom oferi o educație mai bună copiilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a evidențiat că datoria tuturor este de a construi o realitate în careoamenii, inclusiv copii și profesorii, cooperează, o lume în care presistă pacea, iar liderii lumii promovează educația în detrimentul conflictelor.

„Un sistem etic este un sistem care, prin incluziune, întărește coeziunea societăților noastre. O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis Sandu.

Președinta a amintit despre faptul că Republica Moldova a găzduit mii de refugiați, printre care copii care au fost încadrați în procesul educațional din instituțiile de învățământ din țara noastră. Pentru acest lucru, șefa statului a ținut să mulțumească profesorilor.

„Țara noastră mică se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară: agresiunea rusă împotriva țării vecine Ucraina. În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri. Vă rog să-mi permiteți să-i onorez și să-i laud pe profesorii noștri dedicați, în fața dumneavoastră. Ei demonstrează zilnic, prin acțiuni, că suntem, într-adevăr, o țară mică, cu o inimă mare”, a afirmat șefa statului.

Aceasta a ținut să sublinieze că pandemia a demonstrat faptul că educația în format online nu are rolul de a înlocui, ci de a servi drept instrument complementar pentru derularea prcesului educațional, importantă însă rămâne formarea profesorilor.

„În timp ce înfruntăm aceste provocări imense, ne-am dat seama că piatra de temelie pentru succesul viitor este utilizarea pe deplin a resurselor on-line și îmbunătățirea interacțiunilor față în față între profesori și elevi. Educația în pandemie ne-a învățat pe toți că transferul de conținut nu este suficient. Educația online nu este menită să înlocuiască, ci să completeze educația tradițională, cea față în față. Adevărul este că, astfel, copiii învață și cum sunt profesorii, nu doar ceea ce știu profesorii. Prin urmare, dincolo de conținut, conectivitate și dispozitive, esențial este nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional.

Și implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv și vă invit pe toți la o reflecție comună asupra acestei probleme fundamentale”, a menționat președinta.

Maia Sandu și-a încheiat discursul subliniind necesitatea ca fiecare să contribuie la crearea unei realități în care predomină pacea, cooperarea dintre copii și profesori, o lume solidară, în care liderii discută despre educație, și nu despre conflicte.

„Un sistem etic este un sistem care, prin incluziune, întărește coeziunea societăților noastre. O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis președinta.

Summitul, convocat de secretarul general al ONU, António Guterres, ca răspuns la această criză globală a educației, este un moment important al Adunării Generale a ONU.

În acest sens, comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, reprezintă Uniunea Europeană la Summitul privind transformarea educației. În discursul său de astăzi, aceasta a reafirmat angajamentul UE, în calitate de campioană a summitului, de a plasa educația pe primul loc pe agenda internațională. Comisarul european a facut apel la comunitatea internațională să își unească eforturile pentru a spori investițiile în educație și să se mobilizeze pentru a aborda inegalitățile profunde în ceea ce privește accesul la școli, la o învățare de calitate și la conectivitatea digitală.

Investiția în educație este o strategie cheie în căutarea păcii, prosperității și bunăstării oamenilor și a planetei – în atingerea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Acesta este motivul pentru care este un pilon cheie al strategiei UE de 300 de miliarde de euro, Global Gateway.

Noutăţile partenerilor

comentarii: