image
Sursa foto: iglobenews.org

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au condamnat un angajat al OSCE la 13 ani de închisoare pentru trădare

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au condamnat un angajat al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – cea mai mare organizație regională de securitate din lume – la 13 ani de închisoare pentru trădare, au anunțat luni agențiile de presă rusești, potrivit The Guardian, preluat de G4Media.

„Un grup de judecători l-a găsit vinovat pe Dmitri Pavlovici Șabanov… și l-a condamnat la 13 ani de închisoare”, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citând Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR).

Șabanov, care a fost reținut în aprilie, este acuzat că a transmis informații confidențiale serviciilor de informații străine.

Potrivit autorităților separatiste, Shabanov a fost recrutat în 2016 de un fost ofițer al serviciului de securitate ucrainean SBU și de un agent în Ucraina al Agenției Centrale de Informații a SUA.

Între august 2021 și aprilie 2022, el a colectat „informații despre mișcările de echipamente militare, precum și despre unități ale Armatei Populare din Lugansk” și „le-a trimis agentului CIA”, au precizat separatiștii.

OSCE a condamnat „fără echivoc” acuzațiile aduse lui Șabanov și Mihail Petrov, a detaliat în aprilie un alt membru al OSCE, descriind acuzațiile ca fiind „așa-zisele «proceduri legale» total inacceptabile”.

Misiunea OSCE, desfășurată în zona de conflict din 2014, a părăsit regiunile separatiste Donețk și Lugansk în urma ofensivei Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: