image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Vicepremierul Spânu: „Nu avem un răspuns cert din partea celor de la Gazprom referitor la situația de după 1 octombrie”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, anunță că nu există nicio certitudine că Gazprom își va onora obligațiile contractuale și va continua livrările de gaze naturale în RM în luna octombrie, în condițiile în care din luna următoare, formula de calcul se modifică și devine mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Vicepremierul a precizat că este un lucru incert dacă începând din octombrie, Gazprom își va onora obligațiile contractuale și va livra gaze naturale Republicii Moldova în termenii negociați anul trecut.

„Este evident că nu avem un răspuns cert din partea celor de la Gazprom referitor la situația de după 1 octombrie. Noi am reiterat poziția noastră, că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrat gaz în baza formulei din contract”, a declarat Andrei Spânu.

Potrivit spuselor acestuia, începând de luna următoare, formula de calcul a prețului pentru gazele naturale livrate țării noastre ar urma să se schimbe și va fi mult mai avantajoasă în comparație cu metodologia de calcul din prezent. Spânu speră că acest fapt să nu servească drept motiv pentru Gazprom să sisteze livrările sau să rezilieze contractul.

„De la 1 octombrie, formula se schimbă și este mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Eu contez pe faptul că aceasta nu va servi drept motiv și Gazprom va livra în continuare indiferent de care este formula”, a adăugat ministrul.

Amintim că în prezent, consumatorii finali scot din buzenare 22,99 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Astăzi, Moldovagaz a depus la ANRE solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, în contextul obligației de serviciu public.

Prețul gazelor furnizate consumatorilor finali ar urma să crească cu 31,5%. Dacă ANRE va accepta solicitarea înaintată de Moldovagaz, cetățenii ar urma să scoată din buzunare 27,66 lei (fără TVA), prețul final fiind de 29,79 lei (cu TVA), în loc de 22,99 lei cât plăteau în urma ultimei majorări din august.

Noutăţile partenerilor

comentarii: