image
Sursa foto: captură video // Jurnal TV

Împrumut de la BERD de 300 de milioane de euro pentru gaz, dar nu de la Gazprom; Cum explică Andrei Spânu

Republica Moldova nu va putea utiliza cele 300 de milioane de euro oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în scopul achiziționării gazelor de la Gazprom. Vicepremierul Andrei Spânu a precizat că deși banii sunt destinați doar pentru procurarea gazelor, gigantul rus nu se regăsește în lista celor 7 companii selectate în procesul de acordare a împrumutului. Anunțul a fost făcut în platoul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Andrei Spânu a explicat că împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 300 de milioane de euro, menit să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova, poate fi utilizat exclusiv pentru cumpărarea gazului. Totuși, țara nostră nu va putea achiziționa gaz de la Gazprom cu acești bani, întrucât acordarea împrumutului a presupus și un proces de calificare a șapte companii, printre care nu se regăsește Gazprom.

„Acel credit de la BERD de 300 de milioane ne-ar ajuta să trecem peste această perioadă. În acel proces, s-a făcut o precalificare în care au fost selectate 7 companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz. Printre acele 7 companii, nu este Gazprom, a declarat ministrul.

Întrebat dacă banii ar putea fi utilizați pentru achiziționarea păcurii sau redirecționați pentru compensații, vicepremierul a subliniat că cele 300 de milioane de euro sunt destinate exclusiv pentru procurarea gazelor naturale, iar pentru păcură există alte resurse.

„Cu aceste 300 de milioane vom cumpăra gaz, dar din alte surse: din acele 7 companii care deja au trecut procesul de precalificare. Acești bani pot fi utilizați doar pentru gaz. Pentru păcură avem alte resurse de la Agenția Rezerve Materiale, de la Termoelectrica”, a menționat Andrei Spânu.

Amintim că BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice. Vicepremierul Andrei Spânu a semnat pe 23 iunie cu directorul executiv al BERD, Matteo Patrone, acordul de împrumut.

Noutăţile partenerilor

comentarii: