Ești tânăr și dornic de aventuri?! Alege mașina potrivită

Astăzi e greu să ne imaginăm un tânăr de succes fără mașină. Și nu este vorba despre fițe, fiindcă un transport mereu la dispoziție, nu înseamnă doar aventuri, dar și suport în procesul de studii și carieră profesională.

Foto: MOGO

Tocmai din acest motiv, ne-am gândit să vă prezentăm un top 5 automobile pentru șoferii începători, care, în mare parte, sunt tineri. Fie că aveți de făcut mai multe drumuri prin oraș sau în afara lui, aveți nevoie de o mașină pe măsura experienței de șofer. De un automobil pe care să-l puteți controla în siguranță și să nu vă lase pe marginea drumului. Și pentru că puțini începători își permit o mașină nouă, vom vorbi exlusiv de cele rulate, dar pe segmente diferite de piață.

Toyota Prius

Тойота приус 20 кузов (44 фото) - красивые картинки и HD фото

Acum 25 de ani apărea revoluționara Prius, însă a fost nevoie de timp până să cucerească și moldovenii, întrucât toată lumea era reticentă față de propulsorul hibrid. Au câștigat popularitatea după anul 2010, când numărul mașinilor de generația a doua (Prius 20) a început să crească vizibil pe drumurile din țară. Și a meritat! Prius 20 (produs între anii 2003-2009) merge și astăzi, chiar dacă nu se mai produce de 13 ani.

A fost îndrăgită pentru doi indicatori de bază: consumul redus de benzină și rezistența caroseriei la drumurile noastre. Este ceea de ce are nevoie un tânăr, pentru care alimentarea și reparația mașinii este, totuși, un efort financiar. Rezistența de fier este confirmată și de faptul că până astăzi companiile de taxi mai folosesc Prius-uri de 12-15 ani.

Și pentru că vorbim de șoferi începători, ușor manevrabilă, cu o transmisiune automată tip variator, Prius cu siguranță este mașina care te ajută să acumulezi experiență fără stres.

Este probabil cea mai bună alegere pentru începătorii care încearcă să identifice o mașină ieftină, dar care să nu le creeze probleme majore. Pe site-urile de anunțuri și la piețele din Chișinău, cel mai nou Prius 20 (fabricat în 2008-2009) costă aproximativ 6000 de euro.

Volkswagen Golf

VW Golf VI - плюсы и минусы бу Фольксваген Гольф

Și dacă Prius a câștigați mulți fani printre șoferițe, atunci Volkswagen Golf e despre mașina tinerilor aventurieri. Acum, în piețele auto, dar și la persoane fizice găsim cel mai des generațiile șase (anul producerii 2009-2012) și șapte (2012-2019). Pentru că există o varietatea mare de de motoare atât pe benzină, cât și motorină, oferta este pentru toate gusturile și buzunarele. Tinerii, însă, în căutarea senzațiilor tari, optează pentru motoarele GTI, versiunea sport, ce oferă senzații tari, “stoarse” dintr-un 2.0 TSI, de 210 cai putere.

În interior, uiți că ești într-un automobil compact. Multe elemente sunt inspirate de la Passat, model superior clasei compacte. Habitaclul Volkswagen Golf este bine izolat fonic de zgomotul exterior.

Pentru că există o gamă mare de motoare, prețurile diferă mult, dar cu siguranță nu veți găsi un Golf de 10 ani mai ieftin de 6500-7000 de euro. Dar, fiind un model popular, atenție mare la numărul de kilometri rulați.

Renault Megane

Nieuwe Renault Mégane IV (2016) officieel [updated] - CARBLOGGER

Dar ce faci când vrei un design mai futuristic, o mașină cu o geometrie modernă? Dacă ai puțin 10 000 de euro, atunci nu ezita să testezi un Renault Megane de ultimă generație, apărut în 2016.

Indiferent de unghiul din care-l privești, modelul sedan arată foarte bine, iar punctul forte sunt blocurile optice, atât din față cât și spate. Și interiorul nu dezamăgește. Plasticul este relativ moale la atingere, iar materialele textile par să fie de calitate bună. Veți rămâne plăcut surprinși și de portabajul mare pentru o mașină din această clasă. Ultimul Megane nu trişează și la capitolul siguranţă. Chiar în dotarea de bază a fost montat întreg setul de airbag-uri, dar şi sistem de stabilizare ESC sau senzor de presiune în pneuri. În dotări mai sofisticate vom avea faruri full-LED sau un sistem multimedia extrem de avansat.

Megane, generația 4, o găsiți atât cu motor pe benzină cât și cu renumitul 1,5 diesel dCI. Ultimul ar fi cea mai potrivită alegere, în condițiile în care în afara orașului nu consumă decât 4.5 litri de motorină la 100 de kilometri parcurși.

Ford Fusion

2014 Ford Fusion Energi review: Ford Fusion Energi dips foot in the electric-car  pool - CNET

Și pentru că ne-am propus să vorbim de mașini pentru toate buzunarele, un model de mijloc între o mașină bugetară și alta de lux ar fi Ford Fusion Plug-in hybrid. Modelul, lansat în 2013, nu te cucerește la prima vedere, dar nu te lasă indiferent după ce urci la volan. Bordul masiv din material moale, plăcut la atingere, oferă senzația de confort și siguranță sporită.

Dar marele avantaj este motorul plug-in cu o autonomie de cel puțin 25 de kilometri. Un calcul elementar ne arată că, în aceste condiții, s-ar putea întâmplă să treci pe la benzinărie doar pentru a căuta stație electrică de încărcare și foarte rar pentru carburanți. Plug-in-ul însă devine inutil în afara orașelor, dar are un consum acceptabil pentru un motor de 188 de cai putere – 7-8 litri.

La mâna a doua, cele mai multe Ford Fusion Plug-in au anul producției 2014 și pot fi cumpărate la un preț ce pornește de la 12 000 de euro.

BMW, seria 7

BMW 7 Series (2012 - 2015) used car review | Car review | RAC Drive

Aparent, BMW seria 7, e rupt din context, dar, în același timp, nu am putut să trecem peste una dintre cele mai râvnite mașini printre tineri. Mai în glumă, mai în serios, unii spun că există două mașini în lume – BMW și restul. Adevărul este că un BMW seria 7 îți oferă nu doar confort, dar și statut. Trebuie să recunoaștem că fiind la volanul acestei mașini ești privit diferit de cei din jur.

De-a lungul anilor, producătorul german a produs 7 generații de business-class, ultima fiind lansată chiar în primăvara acestui an. Pe piața locală, în vânzare sunt de toate, dar cele mai des întâlnite sunt din generația cinci (anul producției 2008-2015). Despre acestea e mai simplu să întrebi ce-i lipsește decât ce dotări are. Încălzire volan, încălzire și ventilale scaune, aer climatizat în patru zone, camera în față și spate și acest șir poate continua mult. Șoferul și pasagerii săi se bucură de toate într-un spațiu foarte generos, indiferent că ocupă bancheta din față sau spate. Fiind gândit pentru oficiali și oameni de afaceri, într-un BMW seria 7 nu găsești materiale de calitate proastă.

Ambianța plăcută, izolarea fonică excelentă, felul în care înghite denivelările, toate acestea te relaxează, astfel încât poți conduce pe distanțe lungi, fără să ai nevoie de odihnă.

Doar că toate acestea costă pe măsură. Un BMW, seria 7, de zece ani nu poate fi mai ieftin de 28 de mii de euro.

Acest top 5 mașini pentru începători prezintă mai curând cele trei segmente de piață: bugetar, mediu și de lux. Astfel, concluzia este că și prima mașină o alegeți, în funcție de posibilități, iar noi cei de la Mogo suntem gata mereu să venim cu cele mai bune soluții financiare.


// console.log('no ads situation')