(video) Cavcaliuc: Sunt 8 polițiști, gata să dea declarații procurorilor despre „șefii care le-au dat indicații să oprească protestatarii, ca să nu ajungă la Președinție”

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, susține că cel puțin 3500 de oameni au fost împiedicați ieri de polițiști să ajungă la manifestația din fața Președinției. Autocarele cu care aceștia se deplasau au fost oprite în trafic de patrule. „Sunt 8 polițiști care cooperează cu mine și vor da declarații directe procurorilor, cine din șefi le-a dat indicații concrete să pună impedimente protestatarilor, ca să nu ajungă la proteste”, a declarat Cavcaliuc.

Foto: Gheorghe Cavcaliuc

„Consider că, organizatorii protestului urgent trebuie să depună un demers la Procuratura Generală, să solicite pornirea urmăririi penale pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu (Abuzul de serviciu- art. 327 alin. (2) din Codul penal, prevede pedeapsa cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Depășirea atribuțiilor de serviciu - art. 328 alin. (3) din Codul penal, prevede pedeapsa cu închisoare de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani).

Șefii au folosit înaltele funcții și instituția statului în interes exclusiv al puterii, pentru a se menține la guvernare și a împiedica protestatarii pașnici să ajungă la proteste, aducând atingere libertății de exprimare a cetățenilor și încălcând dreptul la întrunire a acestora.

Care sunt probele ce demonstrează vinovăția acestora?

1) Acest comunicat al IGP este ca un autodenunț, depus personal.

2) Declarațiile mele și probele pe care le voi prezenta unui procuror liber și integru.

3) Copia proceselor verbale făcute astăzi de polițiștii din INP și din inspectorate, unde au imitat documentarea unor contravenții la transportul care transporta protestatari.

4) Copia proceselor verbale făcute astăzi de inspectorii ANTA, unde au imitat documentarea unor contravenții la transportul care ducea protestatari.

5) Declarațiile a 8 polițiști, care cooperează cu mine și vor da declarații directe procurorilor, cine din șefi le-a dat indicații concrete să pună impedimente protestatarilor ca să nu ajungă la proteste”, a declarat Cavcaliuc.

Partidul Șor și PCRM au organizat pe 18 septembrie un miting de protest în fața Președinției, la care au cerut demisia actualei guvernări.

Ulterior, mai mulți oameni au decis să rămână la un protest permanent și au instalat corturi în fața Președinției.

PAS a declarat că manifestația este organizată de corupți, care vor să revină la guvernare.


Pub