A fost bombardat teritoriul Centralei Nucleare de Sud. Cele mai importante evenimente din a 208-a zi de război

Ucraina
Foto: Ministerul Apărării al Ucrainei

Astăzi este a 208-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Noaptea trecută, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra Zaporijjea. Potrivit președintelui Administrației Militare Regionale Zaporijjea, Oleksandr Staruh, au fost înregistrate opt atacuri. Ținta atacurilor sunt obiectele de infrastructură. Dimineața a avut loc un alt atac cu rachete asupra regiunii Zaporijjea, fiind bombardat un sat din apropierea centrului regional, o persoană a fost rănită.
🟣 În regiunea Nicolaev, soldații ruși au tras în zona industrială a centralei nucleare din Ucraina de Sud, racheta a căzut la 300 de metri de reactoarele nucleare. Anunțul a fost făcut pe canalul de Telegram al Energoatom. La ora 0.20, pe teritoriul Centralei Nucleare de Sud, a avut loc o explozie puternică, clădirile au fost avariate de unda de șoc, peste 100 de ferestre au fost sparte. Angajații centralei nu au avut de suferit.
🟣 În urma bombardamentelor în Enerhodar, câteva cartiere au rămas fără apă. Primarul Dmâtro Orlov a anunțat pe canalul său de Telegram că este bombardat malul opus al lacului de acumulare Kahovka.
🟣 Germania a oferit Ucrainei două sisteme de rachete cu lansare multiplă Mars II (MLRS) și 50 de transportoare blindate Dingo. Într-un mesaj transmis de Ministerul German al Apărării se menționează că donația este o modalitate de a sprijini Ucraina în lupta pentru integritate teritorială și suveranitate.
🟣 Au fost exhumate 146 de cadavre din raionul Izium. Potrivit anunțului făcut de Oleh Sânehubov, președintele Administrației Militare Regionale Harkiv, marea majoritate a victimelor sunt civili și în unele cazuri au fost depistate semne de moarte violentă.
🟣 Oamenii legii ucraineni au identificat cinci copii cu vârste cuprinse între patru și 16 ani, care au fost victime ale violenței sexuale din partea soldaților ruși. Declarația a fost făcută de Andi Kostin, citat de Unian. Procurorul general a mai confirmat că, potrivit datelor oficiale, peste 7 000 de copii au fost deportați ilegal pe teritoriile Federației Ruse și Belarusului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente