image
Sursa foto: jurnal.md

Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias „Machena”, decorat în pușcărie de mitropolitul Vladimir

Vladimir Moscalciuc, cunoscut printre interlopi drept ”Machena”, a fost decorat în pușcărie. Distincția a venit chiar de la Mitropolia Moldovei și i-a fost înmânată lui Machena de mitropolitul Vladimir. Jurnal TV a obținut o fotografie din care se vede că ar fi vorba de Ordinul Recunoștinței. Aceeași distincție au primit-o anterior fostul președinte comunist, Vladimir Voronin și fostul premier Vladimir Filat.

S-a întâmplat în 2016, ne-a confirmat Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Am fost informați că, în 2016, în legătură cu sfințirea lăcașului sfânt, care se află pe teritoriul Penitenciarului numărul 15 Cricova, în cadrul ceremoniei de sfințire a lăcașului, Moscalciuc a fost decorat cu această distincție”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANP, Mihai Rotaru.

În fotografia obținută de Jurnal TV apare Mitropolitul Vladimir, Vladimir Moscalciuc, capul grupării criminale Machena și preotul Nicolae Andrieș. Potrivit responsabililor de la ANP, Moscalciuc a primit această distincție pentru susținerea implementării activităților educative cu caracter moral-spiritual în rândul deținuților.

Purtătorul de cuvânt al ANP spune că în aceeași zi ar fi fost decorați mai mulți pușcăriași.

„Până la sfințirea bisericii ei au participat la lucrările de reamenajare a lăcașului. Au pictat biserica în interior, au cioplit icoanele și iconostasul, au placat cu teracotă podeaua și locurile de acces unde pot intra deținuții”, a adăugat Rotaru.

L-am telefonat pe secretarul mitropolitan, Vadim Cheibaș, pentru a afla care au fost meritele lui Machena, dar nu ne-a răspuns la apeluri. L-am sunat și pe preotul care apare în fotografie, Nicolae Andrieș, dar nici el nu ne-a răspuns. Jurnal TV rămâne în așteptarea explicațiilor celor vizați, inclusiv din partea Mitropoliei.

Vladimir Moscalciuc se află după gratii din anul 2002, el fiind condamnat la 15 ani de pușcărie pentru furt în proporții deosebit de mari. În 2012, a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor. În cel mai recent dosar al său, Moscalciuc este acuzat de comandarea și organizarea asasinării, în 2008, a unei autorități criminale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: