image
Sursa foto: ZUMA Press

Zelenski se va putea exprima prin videoconferinţă în faţa Adunării Generale a ONU

Statele membre ale ONU au decis vineri să-i permită, în mod excepţional, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale a ONU, care se va reuni săptămâna viitoare în sesiunea sa anuală, prin videoconferinţă, în pofida opoziţiei Rusiei, relatează France Presse și Agerpres.

Începând de marţi, circa 150 de şefi de stat şi de guvern urmează să se perinde la tribuna Adunării Generale la New York.

În condiţiile în care din cauza pandemiei de COVID-19 în ultimii doi ani discursurile au fost rostite în totalitate sau parţial în mod virtual, de anul acesta se aplică regulile obişnuite: numai cei prezenţi pot lua cuvântul.

Dar peste 50 de state, între care Ucraina, SUA, Franţa, Turcia, Regatul Unit şi de asemenea Coreea de Sud şi Columbia au înaintat o propunere de a face excepţie pentru preşedintele Volodimir Zelenski.

Textul notează 'cu îngrijorare' situaţia unor lideri 'iubitori de pace' care nu pot participa în persoană la reuniunile ONU 'din motive independente de voinţa lor din cauza unei invazii străine, unei agresiuni sau ostilităţilor militare în curs care îi împiedică să-şi părăsească ţara şi să revină acasă în deplină siguranţă', 'sau din cauza necesităţii de a asigura apărarea naţională şi de a-şi onora funcţiile de securitate'.

Cu 101 voturi pentru, 7 împotrivă (între care Rusia, Siria, Cuba şi Coreea de Nord) şi 19 abţineri, Adunarea Generală a decis 'fără ca aceasta să creeze un precedent' pentru reuniunile ulterioare, ca 'Ucraina să poată prezenta o declaraţie înregistrată din timp a şefului statului, care va fi difuzată în sala Adunării Generale' săptămâna viitoare.

Un amendament prezentat de Belarus care le-ar fi permis tuturor liderilor împiedicaţi să vină personal la New York să trimită un mesaj dinainte înregistrat a fost respinsă cu 67 de voturi împotrivă, 23 pentru şi 27 de abţineri.

Potrivit ultimei liste disponibile, intervenţia Ucrainei este prevăzută pentru miercuri, 21 septembrie, după-amiază, dar schimbări sunt probabile în contextul deplasării unui număr mare de lideri la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, luni, la Londra.

Noutăţile partenerilor

comentarii: