Chicu: Ni se insuflă ideea proastă că trăim doar cu mâna întinsă la partenerii externi. E fals. Foarte puțini bani din cei promiși au venit

Fostul premier Ion Chicu susține că ideea că moldovenii trăiesc doar din donații de peste hotare este falsă. „Suntem victimele așteptărilor exagerate, de la anunțurile acestor state că un asemenea suport financiar, care în marea lor majoritate sunt credite, poate fi oferit RM și încasarea lor în conturi de facto este o cale foarte lungă. Nu au venit acești bani și nici nu aveau cum să vină”, a declarat Chicu, în cadrul emisiunii Acces Direct de la NTV.

Foto: UNIMEDIA

„Nu știu de ce tot permitem să ni se insufle ideea aceasta proastă și dăunătoare că noi trăim doar din mâna întinsă. Mizând permanent pe ajutorul de peste hotare, noi departe nu ajungem.

Este falsă ideea că moldovenii trăiesc doar din donații de peste hotare. Da, ceva suport ni se acordă, dar nu ei ne plătesc nouă pentru necesități, haideți să facem o analiză a veniturilor și cheltuielilor bugetului. Nu ei ne finanțează. Faptul că noi am devenit ostatecii acestei gândiri și victimele așteptărilor exagerate, care sunt generate de actualii guvernanți, este explicabil. Să ne amintim iulie 2021, înainte de alegeri: 600 de milioane vin, numai alegeți-o pe Maia Sandu, că vin. Acum în marti sau aprilie Platforma de la Berlin, a spus doamna prim-ministru că vin 690 de milioane, 100 de milioane de la polonezi vin, 100 de milioane de la români vin și sute de milioane”, a menționat Ion Chicu.

„De ce zic că suntem victimele așteptărilor exagerate? De la anunțurile acestor state că un asemenea suport financiar, care în marea lor majoritate sunt credite, poate fi oferit RM și încasarea lor în conturi de facto este o cale foarte lungă. Nu au venit acești bani și nici nu aveau cum să vină, pentru că dacă guvernanții erau onești, atunci la Berlin spuneau: oameni buni, acești 690 mii de dolari sunt condiționați – o să vină câte 10-20 versus unele acțiuni și reforme, pe care noi trebuie să le facem. Nu așteptați, dragi moldoveni, că aceștia intră în cont și îi împărțim. Foarte puțini bani au venit. În ultima perioadă au venit efectiv tranșele de la FMI și a venit de la UE ceva suport, în decembrie 2021 am primit 60 de milioane sub formă de grant pentru a atenua efectele creșterii prețurilor la gaze și acum au dat a doua tranșă din cei promiși – 75 de milioane. Restul sumei nu prea vin, pentru că trebuie să faci ceva ca să-ți dea 10-20 de milioane. De aceea, este o iluzie că ei ne vor da bani pur și simplu pentru că arătăm bine și uneori pe plan geopolitic facem ceea ce cumva ne sugerează”, a explicat fostul prim-ministru.

„Noi dacă nu reușim să ne întreținem pe noi ca țară, ca popor, cădem. Nu poți miza permanent pe suport extern”, a conchis Ion Chicu.



Pub