(doc) Judecători „cu noroc” la Curtea Supremă de Justiție: Ministerul Justiției propune alegerea magistraților prin „tragere la sorți”

Ministerul Justiției a definitivat proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (reforma CSJ), drept urmare a avizelor și a primei etape de consultări publice. Până la sfârșitul acestei săptămâni, documentul ajustat urma a fi expediat repetat Comisiei de la Veneția, pentru expertizare. Potrivit principalelor modificărilor, numărului de judecători ai CSJ va fi micșorat de la 33 la 20, iar accesul la funcțiile de magistrat al instituției va fi asigurat atât pentru judecători, cât și pentru avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului. Totodată, dacă numărul actualilor judecători ai CSJ care au promovat evaluarea va fi mai mare de 11, Consiliul Superior al Magistraturii va efectua o tragere la sorți, pentru a decide cine dintre magistrați își va continua activitatea în cadrul Curții.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției mai prevede:

- reglementarea unor criterii exigente pentru accederea în funcția de judecător al CSJ, astfel încât să se asigure accesul pentru cei mai buni profesioniști din domeniu dreptului;

 - stabilirea experienței de muncă necesară pentru accederea în funcție de judecător al CSJ:
- cel puțin 8 ani efectiv lucrați în calitate de judecător, pentru persoanele care au activat în calitate de judecător în instanțele judecătorești;
- cel puțin 6 ani efectiv lucrați, pentru persoanele care au activat în calitate de judecător al Curții Constituționale sau Curții Europene pentru Drepturile Omului;
- cel puțin 10 ani efectiv lucrați, pentru candidații selectați din rândul juriștilor non-judecători;

- crearea mecanismului de evaluare de către Comisia de evaluare a integrității etice și financiare a actualilor judecători ai CSJ și a candidaților la funcțiile de judecător al CSJ;

- stabilirea unei condiții noi și obligatorii pentru persoanele care doresc să activeze în funcția de judecător al CSJ după reformarea acesteia, și anume de a fi evaluați pozitiv de către Comisia de evaluare;

- crearea mecanismului de contestare a rezultatelor evaluării;

- modificarea competențelor CSJ, pentru transformarea acesteia în curte de casație, rolul căreia va fi de interpretare și aplicare uniformă a legislaţiei în sistemul de justiție și altele.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție va avea 20 de judecători în loc de 33, câți sunt acum. În componența CSJ, nicio categorie din cele menționate (din rândul judecătorilor și din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului) nu poate deține mai puțin de 9 și mai mult de 11 funcții de judecător.

De asemenea, magistrați CSJ vor fi evaluați de o comisie specială, iar ca urmare a evaluării, Comisia va emite o decizie privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității. Nepromovarea evaluării are ca efect suspendarea de drept din funcție a judecătorului până la emiterea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la evaluare.

Dacă numărul judecătorilor CSJ care au promovat evaluarea depășește numărul de 11, Consiliul Superior al Magistraturii identifică prin tragere la sorți magistrații care vor continua activitatea în Curtea Supremă de Justiție. Ceilalți judecători care au promovat evaluarea au dreptul la transfer în alte instanțe judecătorești, în funcțiile vacante alese de către aceștia. Celor din urmă li se va păstra salariul de judecător al Curții Supreme de Justiție.



Deoarece revizuirea competențelor CSJ implică operarea modificărilor în codurile de procedură, grupul de lucru constituit pe platforma Ministerului Justiției lucrează deja la un proiect de lege de modificare a cadrului normativ conex, care va intra în vigoare concomitent cu proiectul noii legii cu privire la CSJ.

Versiunea actualizată a proiectului de lege poate fi consultată aici, iar nota informativă asupra proiectului de lege aici.


Pub