(interviu) Igor Dodon: „Vremurile bune” sunt deja foarte rele, dar nu trebuie să devină tragice pentru moldoveni. Dacă această guvernare nu intervine urgent, ne vom prăbuși într-o criză umanitară

Fostul președinte al țării Igor Dodon vine cu mai multe soluții, care ar putea atenua impactul crizei economice, dar și a celei energetice, asupra cetățenilor. „Economiștii de regulă fac prognoze „ce se va întâmpla dacă…” - deci ce se va întâmpla dacă problemele vor fi gestionate, în continuare, așa cum sunt gestionate astăzi? Dacă va continua tot așa, în acest an se conturează toate elementele unei crize umanitare. Majoritatea populației nu va fi capabilă să-și achite factura iarna și să asigure familia cu produse alimentare de prima necesitate. Despre alte cheltuieli nici nu doresc să mai amintesc. Sunt câteva domenii, segmente unde statul, guvernarea trebuie sa intervină urgent”, a declarat Igor Dodon într-un interviu oferit pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Igor Dodon este economist, fost președinte al Republicii Moldova, ex-viceprim-ministru pe domeniul economic și fost Ministru al Economiei.

Vreau să discutăm astăzi strict economic. Să lăsăm politica la o parte și să vorbim despre situația din țară și ce soluții reale, argumentate financiar, sunt posibile. Acum toată omenirea trece prin criză și Moldova e în plină criză. Pe unele dimensiuni suntem afectați mai mult decât alte țări, mă refer la faptul că suntem lideri europeni la inflație. Descrieți vă rog situația Republicii Moldova, la moment, din punct de vedere economic?

I.D.: Moldova se află al treilea an în criză provocată de pandemie, secetă, creșterea prețurilor la resursele energetice și cele alimentare, și un nivel periculos de înalt al inflației. Nu vreau să ies din cadrul descris de dvs dar, toate astea sunt agravate de incompetența de care dă dovadă echipa de guvernare, care încă nu a înțeles că sarcina ei de bază este să rezolve problemele, nu să caute vinovații.

Urmările extrem de grave, pe care deja le simțim și ne vor lovi mai dur în perioada următoare, sunt legate de subiectul furnizării gazelor pe timp de iarnă - și astea sunt exclusiv rezultatul incapacității guvernării. Ei joacă cu tot felul de termeni și condiții inventate „politice” și „economice”, dar și subiectul auditului datoriilor, arată că guvernanții pur și simplu nu înțeleg că responsabilitățile lor principale sunt față de cetățenii Moldovei - nu față de partenerii lor externi. Din cauza guvernării proaste Moldova deja a mai adăugat încă cca 3 miliarde lei datorii noi, create pentru gazele consumate. De banii aceștia puteau fi construite zeci de școli și grădinițe - dar cei de la Guvern au considerat că e mai bine să-i transferăm în Rusia.

Cel mai grav este că acum Moldova intră într-o nouă fază a crizei, legată de constrângerea economiei: populația consumă mai puțin, din cauza lipsei de resurse financiare și creșterea cu peste 34% a prețurilor, industria construcțiilor s-a prăbușit cu cel puțin 40%. În agricultură, scăderea, în acest an, în cel mai bun caz va fi de 20%, dar dacă nu se reușește reluarea exporturilor către Federația Rusă, scăderea va fi de cel puțin 30%. Interdicția exporturilor spre piața Rusiei a produselor vegetale afectează direct 160 mii persoane ocupate în ramurile agricole exportatoare.

Să nu uităm despre prețurile duble la motorină în perioada lucrărilor de primăvară, ca și consecință directă a modificării legislației de către deputații PAS și prețurile de 4-6 ori mai mari la fertilizanți. Ce au făcut autoritățile? În loc să ajute fermierii atunci, cu subvenții și să organizeze importul de fertilizanți ,ei au decis să aloce acum sute de milioane de lei pentru „compensarea” pierderilor. Fermierii noștri nu au nevoie de pomeni toamna, ei au nevoie de politici responsabile primăvara.

Estimez că în 2022, Bugetul de stat va pierde cel puțin 2 miliarde lei doar din TVA. Iar în acest an, deficitul bugetar a fost aprobat la cel mai înalt nivel din istorie de 20 miliarde lei - argumentele pentru reducerea deficitului la rectificarea recentă sunt din domeniul fanteziilor.

Condițiile la care Guvernul Moldovei se împrumută pe piața internă în 2022, prăbușirea veniturilor reale ale oamenilor cu 17%, discriminarea angajaților din sectorul privat și susținerea derizorie a celor din sectorul public - sunt prea multe greșeli … și prea multă obrăznicie.

Numiți cele mai mari probleme cu care se confruntă țara astăzi și explicați de ce le considerați probleme prioritare? Ce măsuri concrete ați întreprinde, în circumstanțele actuale și de ce?

I.D.: Economiștii de regulă fac prognoze „ce se va întâmpla dacă…” - deci ce se va întâmpla dacă problemele vor fi gestionate, în continuare, așa cum sunt gestionate astăzi? Dacă va continua tot așa, în acest an se conturează toate elementele unei crize umanitare. Majoritatea populației nu va fi capabilă să-și achite factura iarna și să asigure familia cu produse alimentare de prima necesitate. Despre alte cheltuieli nici nu doresc să mai amintesc.

Sunt câteva domenii, segmente unde statul, guvernarea trebuie sa intervină urgent.

  1. Sarcina nr. 1 a statului este susținerea populației, cetățenilor cu venituri mici. Recent guvernul a aprobat unele acțiuni despre care eu am vorbit încă 2 luni în urmă - de exemplu am propus încă pe 22 iulie să aloce pensionarilor un ajutor unic de 1500 lei înainte de începerea noului sezon de încălzire, iar pentru familiile cu un venit mai mic de 6-8 mii de lei pe lună, statul să aloce pentru perioada rece a anului câte 3 mii de lei lunar.

Guvernarea a luat în calcul unele propuneri, dar acestea nu sunt suficiente. Ținând cont de nivelul galopant al inflației care deja a depășit nivelul de 34%, insist asupra necesității indexării pensiilor mici cu cel puțin 25%, majorarea treptată a salariilor pentru bugetari și indemnizații lunare adăugătoare pentru copii.

  1. Criza energetică. Sunt două scenarii de bază: vom primi în continuare gaz tranzitat prin Ucraina de la Gazprom în baza contractului semnat în toamna anului 2021 sau nu vom primi. În ambele cazuri tariful la gaz va fi unul mare, de peste 30-35 lei pentru 1m cub. Ce poate face guvernul în această situație? În primul rând este necesară compensarea creșterii tarifelor, de exemplu plafonarea prețului la gaz pentru populație la 10-12 lei și la curent la1,5-1,8 lei. Diferența sa fie acoperită de stat, inclusiv din contul suportului din afara țării. Așa procedează mai multe state, membre UE, iar exemplul cel mai apropiat este România.

  2. Susținerea sectorului real al economiei. Antreprenorii, businessul autohton sunt cei care crează locuri de muncă, plătesc impozite la stat și prin activitatea lor asigura funcționarea întregului sistem de stat. Ei trebuie ajutați sa supraviețuiască, spre exemplu cu un program de subvenționare a celor care vor crea sau vor păstra numărul de angajați oficiali pe parcursul următoarelor 9-12 luni.

Nu vreau să fiu prea pesimist, dar deciziile și comportamentul autorităților mă îngrijorează. Și ce e mai rău - pentru toate greșelile lor vor plăti oamenii, pentru că spectacolele cu acuzarea opoziției nu rezolvă problemele și nu opresc sărăcia.

În opinia dvs, cine e responsabil de gestionarea crizei actuale – Președinția, Guvernul ori Parlamentul? Cine trebuie sa fie generatorul de soluții și decizii?

I.D.: Responsabilitatea totală pentru situația din țara o poartă Maia Sandu și partidul său. Încercarea Președinției de a se distanța de Guvern și a da vina pe altă ramură a puterii de stat nu mai prinde la nimeni. Cu toții înțelegem că avem o verticală dură de stat, toate instituțiile statului, fie că e vorba de Legislativ, Executiv sau sistemul judecătoresc se subordonează direct președintelui statului, ceea ce, apropo, este o încălcare a normelor constituționale.

Ce notă ați da Guvernului și fiecărui dintre miniștrii responsabili de gestionarea crizei economice pentru prestația de până în prezent?

Acest Guvern este o rușine națională. Deteriorarea relațiilor cu Rusia ei o tratează ca pe o decizie politică. Dar cum stau relațiile cu Uniunea Europeană? În condițiile unui sprijin politic fără precedent ei au reușit performanța ZERO în atragerea de fonduri. Toate granturile care au venit în acest an, sunt în baza proiectelor scrise de precedentele guvernării sau din banii pe care Uniunea Europeană i-a oferit necondiționat pentru depășirea crizei energetice. Într-un an de guvernare nu s-a reușit implementarea niciunui proiect cu partenerii externi. De fapt, nota guvernanților vine de la societate și se pare că aceștia sunt foarte deranjați de aprecierile cetățenilor.

Notele mele nu pot fi diferite de cele ale societății - foarte rău.

În cazul lor acum, cuvântul „demnitate” despre care ei tot vorbesc, dar se pare că nu știu ce înseamnă de fapt, în cazul PAS demnitate acum ar însemna să demisioneze - din Parlament, din Guvern și din Președinție.

Apropo, autoritățile îndeamnă oamenii să se pregătească pentru „o toamnă și o iarnă grea”, pe care să le treacă anume cu demnitate. Cum credeți, pentru ce fel de probleme trebuie să se pregătească oamenii?

I.D.: Dar dvs. știți că în acest an moldovenii vor avea nevoie de minim 2 milioane metri steri de lemne, iar Moldsilva nu este pregătită nici pentru 0,5 milioane? Știți că până recent a fost interdicția de tăiere a pădurilor… Guvernul a pus toată responsabilitatea pe primari - să adune liste, să organizeze procesul, iar primarii nici măcar nu au fost informați de la ce ocoluri silvice vor primi satele lor lemne. Ei nici măcar o pagină de internet nu au putut face, dar nu să organizeze tăiere și transportare a cel puțin 2 milioane m3 de lemn.

În privința gazelor naturale, absolut nimeni de la guvernare nu ne poate anunța dacă vom avea sau nu gaz. S-au procurat 24 milioane m3 de gaz, iar noi iarna consumăm 5-6 milioane m3 pe zi. Toată rezerva Moldovei de până acum nu ajunge nici pentru 4 zile de iarnă.

Dacă oamenii de la țară cumva vor reuși să supraviețuiască cu lemne, ce vor face cei din orașe, care nu au nicio alternativă?!

Guvernarea are toate pârghiile politice necesare pentru a negocia facilități pentru Moldova, atât în est, cât și în vest. Maia Sandu și Guvernul PAS trebuie să demonstreze acum că le pasă de popor, nu de propriile ambiții înguste, și să aducă în țară fie gaz ieftin din Rusia, fie ajutoare financiare din Occident (nu împrumuturi) pentru a compensa prețurile enorme la energie.

Dacă tot ce pot face autoritățile e să îndemne oamenii să se pregătească de mai rău - e mai bine ca aceste autorități să plece, și să lase oamenii să se descurce fără de ei.

„Vremurile bune” sunt deja foarte rele, dar nu trebuie să devină tragice pentru moldoveni.


Pub