Încă un magistrat a renunțat la concursul pentru fotoliul de membru CSM. Comisia pre-vetting: Retragerea este echivalentă cu nepromovarea evaluării

Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia) a adoptat o decizie care concluzionează cu nepromovarea evaluării de către Dumitru Pușca, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), actualmente judecător la Curtea de Apel Bălți.

Foto: UNIMEDIA

Temei pentru nepromovarea evaluării integrității financiare și etice de către candidat a servit scrisoarea acestuia că se retrage din concurs, transmisă Comisiei pe 9 septembrie 2022. Potrivit Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, retragerea din concurs a unui candidat după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor sau a concursului transmite lista cu candidați către Comisie, echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat.

Decizia de nepromovare a evaluării, emisă de Comisie, a fost transmisă candidatului și instituției responsabile de organizarea concursului, care în cazul respectiv este CSM, pentru a fi publicată pe site-ul oficial al instituției. Decizia Comisiei poate fi contestată la Curea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la primirea acesteia, în temeiul articolului 14 din Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Anterior, alți doi judecători, candidați la funcția de membru al CSM, nu au promovat evaluarea. Este vorba de magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru 5 ani, fapt stabilit prin decizia Comisiei din 21 iulie 2022. Retragerea din concurs a candidatului Mihail Cojocaru, judecător de la Judecătoria Bălți, sediul central, a fost, la fel, calificată de către Comisie ca nepromovare a evaluării, potrivit Deciziei din 11 iulie 2022.


Pub