Piața auto s-a prăbușit în august. Ioniță: A scăzut de 4 ori. E prematur să facem concluzii, dar pare că asistăm la începutul unei schimbări a comportamentului de consum al clasei mijlocii

În august 2022, numărul automobilelor înregistrate în Moldova a crescut cu 700 unități, cea ce este de 4 ori mai puțin decât media obișnuită din ultimul an de 2,9 mii unități lunar. Sunt date prezentate de analistul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia „asistăm la începutul unui proces de schimbare a comportamentului de consum al clasei mijlocii”.

Foto: UNIMEDIA

„Este prematur să facem careva concluzii, dar cumulat cu scăderea puternică a pieței imobiliare, presupunem că asistăm la începutul unui proces de schimbare a comportamentului de consum al clasei mijlocii.

Amintim că în plină criză Pandemică din 2020, consumul populației a scăzut puternic, dar nu și consumul clasei mijlocii. Atunci tranzacțiile cu automobile și apartamente, bunuri procurate de cei cu venituri peste media națională nu a înregistrat careva schimbări.

Acum însă, pe lângă reducerea consumului populației sărace, asistăm la reducerea investițiilor de lungă durată caracteristic clasei mijlocii.

E o primă concluzie, care trebuie monitorizată cu mare atenție în următoarele luni”, susține expertul.




Pub