Natalia Gavrilița și Irina Vlah, împreună la Festivalul Republican al Etniilor din Taraclia „Uniți prin diversitate”

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat astăzi la Festivalul Republican al Etniilor, desfășurat în orașul Taraclia. Evenimentul a început cu o ceremonie de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul orașului, după care a continuat cu o serie de activități dedicate sărbătorii, cum ar fi parada porturilor populare și a colectivelor artistice venite din diverse colțuri ale țării. La festival a participat și Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah.

Foto: FB

În luarea sa de cuvânt de la inaugurarea festivalului, care în acest an se desfășoară sub genericul „Unitate prin diversitate”, a vorbit despre necesitatea ca, „în aceste vremuri tulburi, când la granițele noastre se duce un război crunt și nedrept, să menținem pacea și unitatea poporului nostru”.

„Vă chem să rămânem uniți, să nu vă lăsați manipulați de către unii politicieni care vor să dezbine țara. Adevărata bogăție a unui popor nu este în abundență, ci în unitate. Nu există și nu au existat pe pământul nostru motive de conflicte interetnice. Vecinii au trăit bine între ei, indiferent în ce limbă și-au vorbit și indiferent dacă și-au numit mâncarea kavurma, mangea sau tocană. Generozitatea, ospitalitatea și grija pentru celălalt sunt calități pe care le avem cu toții și e bine să fie așa. Acum scopul nostru, al fiecăruia dintre dumneavoastră, este să păstrăm și să menținem pacea. Doar în pace și libertate ne putem dezvolta, doar în pace ne putem construi un viitor”, a spus Gavrilița.

La festival a participat și bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

„Uniți în diversitate – acest slogan, dar și model de conviețuire între popoare, a răsunat pentru prima dată în anul 2000 și semnifica un efort comun al Europei pentru a menține și a promova pacea și prosperitatea, acceptându-se limbi, tradiții și culturi diferite.

Să recunoaștem și să conștientizăm că suntem membri ai unei societăți multiculturale. O societate care nu poate exista fără de: toleranță, flexibilitate, solidaritate și, desigur, respect față de alte culturi.

În acest context, mă bucur să afirm că noi, locuitorii Autonomiei Găgăuze am însușit cu note mari lecția despre Educație interculturală - percepem, acceptăm, interacționăm, suntem deschiși și respectăm diversitatea. Și nu vom înceta să perseverăm în acest sens. Pentru că avem ADN-uri etnice diferite, dar o singură inimă, alimentată cu dragoste de țară”, a declarat Irina Vlah.

În acest an, Festivalul Republican al Etniilor din Taraclia a ajuns la cea de-a XXI-a ediție.


Pub