(video) Putin, despre formula la gaz ce combină prețul spot și cel al petrolului: Ei ne-au impus-o și acum se plâng. Sunteți normali?

Președintele Federației Ruse declară că Gazprom a insista pe contracte pe termen lung pentru toate țările care cumpără gaze naturale rusești, însă „europenii au refuzat această ofertă și au insistat pe prețurile de piață”. „Am încercat să-i convingem pe europeni, să nu ne orientăm doar la prețurile de piață. Haideți să discutăm un contract de lungă durată. De ce? Pentru că Gazprom trebuie să investească miliarde în extragerile noi, dar trebuie, în același timp, să aibă siguranța că va vinde acest gaz. Iată fundamentul contractelor de lungă durată - angajamente reciproce. Nu au acceptat”, a declarat Vladimir Putin, la o conferință de presă, organizată după ultima sa vizită în Uzbekistan.

Foto: ansa.it

„Au insistat ca piața să reglementeze prețul. Le-am spus că acest lucru va avea consecințe nefaste.

Ne-au obligat să acceptăm ca în prețul contractului să fie inclusă o parte semnificativă din prețul spot. Au venit cu această formulă, care nu se bazează doar pe prețul petrolului, așa cum era anterior, dar se include și prețul de piață.

Acum ce se întâmplă? Prețul spot a început să crească și, respectiv, a crescut prețul pe contract. Și care e vina noastră aici?

Cică, Gazprom nu ne dă gaz. Sunteți normali?

Polonia a închis o rută. I-am spus lui Scholz (n.n. Cancelarul german) sună și spune-le să deschidă ruta, ca să primiți gaz.

Ucraina la fel, a închis o rută întreagă. Sunați la Kiev să deschidă.

Despre Nord Stream - turbinele ies din funcțiune una după alta, curge uleiul, e periculos, trebuie de reparat, desigur.

Gazprom are contract nu cu Siemens, dar cu întreprinderea fiică Siemens din Marea Britanie, dar care nu-și îndeplinește obligațiile. S-a închis furnizarea de gaze.

Care e problema să deschidă Nord Stream 2?

În concluzie, să nu arunce pe noi greșelile lor. Gazprom își îndeplinește toate angajamentele”, a declarat Vladimir Putin.

Republica Moldova, la fel, cumpără gaze rusești în baza unei formule ce combină prețul spot și cel al petrolului, în proporție de 70 la 30 la sută, în sezonul cald și invers în sezonul rece. 
Guvernul Gavrilița a anunțat în toamna lui 2021 că formula aparține anume părții moldovenești, iar Rusia ar fi insista pe preț spot în totalitate.



Pub