icon

Natalia Gavrilița, la Festivalul Republican al Etniilor din Taraclia: „Vă chem să rămâneți uniți, pentru că adevărata bogăție a unui popor nu este în abundență, ci în unitate.”

17-09-2022 16:47
1,115

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat astăzi la Festivalul Republican al Etniilor desfășurat în orașul Taraclia. Evenimentul a început cu o ceremonie de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul orașului, după care a continuat cu o serie de activități dedicate sărbătorii, cum ar fi parada porturilor populare și a colectivelor artistice venite din diverse colțuri ale țării.

În luarea sa de cuvânt de la inaugurarea festivalului, care în acest an se desfășoară sub genericul „Unitate prin diversitate”, șefa Guvernului a salutat reprezentanții tuturor naționalităților participante la eveniment și și-a exprimat recunoștința pentru dorința lor fermă de a păstra tradițiile, de a conserva trecutul și de a prețui valorile lăsate de strămoși.

„Doar cunoscându-ne trecutul, respectându-ne prezentul ne putem construi împreună un viitor. În orice limbă am vorbi, avem cu toții o inimă, sângele nostru are aceeași culoare, dorințele noastre sunt la fel. Căci ne dorim cu toții lucruri simple: în casele noastre să fie cald, copiii noștri să meargă la școală, iar bătrânii noștri să aibă o viață destoinică. Noi suntem o națiune cu adevărat bogată – pentru că ne avem alături unii pe alții și, chiar dacă suntem atât de diferiți, reușim să rămânem uniți, ca degetele aceleiași mâini”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a vorbit despre necesitatea ca, în aceste vremuri tulburi, când la granițele noastre se duce un război crunt și nedrept, să menținem pacea și unitatea poporului nostru: „Vă chem să rămânem uniți, să nu vă lăsați manipulați de către unii politicieni care vor să dezbine țara. Adevărata bogăție a unui popor nu este în abundență, ci în unitate. Nu există și nu au existat pe pământul nostru motive de conflicte interetnice. Vecinii au trăit bine între ei, indiferent în ce limbă și-au vorbit și indiferent dacă și-au numit mâncarea kavurma, mangea sau tocană. Generozitatea, ospitalitatea și grija pentru celălalt sunt calități pe care le avem cu toții și e bine să fie așa. Acum scopul nostru, al fiecăruia dintre dumneavoastră, este să păstrăm și să menținem pacea. Doar în pace și libertate ne putem dezvolta, doar în pace ne putem construi un viitor”.

Șefa Executivului a vorbit și despre principalele măsuri întreprinse de autorități pentru ca țara să se dezvolte în toate domeniile, iar cetățenii Republicii Moldova, indiferent de zona în care locuiesc, să ducă un trai decent și un mod de viață modern, european: „Calea noastră este spre Europa, iar Uniunea Europeană va asigura prosperarea țării noastre și va apăra drepturile tuturor oamenilor, tuturor naționalităților. Noi suntem poporul unit al Republicii Moldova, și noi am ales calea civilizației și a păcii!”.

În acest an, Festivalul Republican al Etniilor din Taraclia a ajuns la cea de-a XXI-a ediție.  

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30