Centrala nucleară Zaporijjea este reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Cele mai importante evenimente din a 206-a zi de război

statia nucleara zaporijjea
Foto: ria.ru

Astăzi este a 206-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că, dacă Rusia va folosi arme nucleare, va deveni „și mai marginalizată și ignorată în toată lumea decât a fost până acum”.

🟣 Secretarul general al ONU, António Guterres, discută cu Europa despre ridicarea sancțiunilor asupra exporturilor de îngrășăminte rusești. El a spus că mai multe țări iau în considerare ridicarea restricțiilor, inclusiv Țările de Jos, Finlanda, Belgia și Germania.

🟣 Centrala nucleară Zaporijjea este reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice avariate, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

🟣 Trupele ucrainene au eliberat în întregime orașul Kupeansk, inclusiv partea de pe malul celălalt al râului Oskil. Aceasta este concluzia la care a ajuns Institutul pentru Studiul Războiului.

🟣 O fetiță de 11 ani a decedat în regiunea Harkiv în urma bombardamentelor. Despre aceasta anunță șeful administrației regionale, Oleh Sânehubov.

🟣 99 % dintre cele 450 de cadavre găsite lângă orașul Izium prezintă semne de moarte violentă. Șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, Oleh Sânehubov, a vorbit despre exhumarea cadavrelor găsite într-o groapă comună într-un cimitir dintr-o pădure de lângă orașul Izium, regiunea Harkiv.

„Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar un bărbat este îngropat cu o frânghie în jurul gâtului. Aparent, acești oameni au fost torturați și executați. Printre cei înmormântați se află și copii”, menționează acesta.

Lângă orașul Izium, recent eliberat de ucraineni, a fost găsită o groapă comună cu peste 400 de cadavre.

🟣 În Donețk, o rachetă a lovit clădirea administrației din centrul orașului. Despre aceasta a anunțat un reporter local pe canalul său de Telegram.

Așa-numitele autorități ale orașului au declarat că patru persoane au fost ucise.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente