(infografic) Dodon: Moldovenii, condamnați la cel mai mare preț la gaz din regiune. 5,31 în Ungaria, și mai puțin, în Ucraina. La noi 23, din cauza incompetenței

Moldovenii sunt condamnați la cel mai mare preț la gaz din Estul Europei, scrie fostul președinte al țării, Igor Dodon, care a prezentat și o statistică ce demonstrează această situație. „Spre exemplu în Ucraina și Ungaria prețul mediu este de 5,16 și respectiv 5,31 lei/m3. În țara vecină România, prețul mediu la gazele naturale pentru populație este de 11,95 lei/m3”, a declarat Dodon. 

Foto: UNIMEDIA

„Criza energetică lovește dur în Europa, prețul mediu la gazele naturale în luna august 2022 a ajuns la 29,27 lei/m3 media europeană. Însă altfel stau lucrurile în Estul Europei, unde în majoritatea absolută a țărilor prețul mediu la gazele naturale este mult sub media europeană.

Spre exemplu în Ucraina și Ungaria prețul mediu este de 5,16 și respectiv 5,31 lei/m3. În țara vecină România, prețul mediu la gazele naturale pentru populație este de 12,95 lei/m3.

Această performanță a fost posibilă datorită la două instrumente de bază:

1) negocieri abile ale guvernelor cu Federația Rusă și Gazprom, și promovarea interesului național în criza gazelor;

2) plafonarea și subvenționarea tarifelor.

Ungaria are un preț redus la gaz, datorită negocierilor de succes și prețului de import preferențial, obținut în relațiile cu Rusia.

România a utilizat alt instrument și anume plafonarea tarifelor și subvenționarea din partea Guvernului. Pentru aceasta Guvernul României va aloca între 6-7 miliarde Euro subvenții, ceea ce va garanta consumatorilor un preț fix de 12,95 lei/m3 la gazele naturale.

Populația Moldovei plătește cel mai mare preț la gaz nu din cauza crizei energetice, dar din cauza incompetenței Guvernului, atât de a negocia un preț favorabil de import al gazelor naturale, cât și incapabilă să ducă politică responsabilă de plafonare a tarifelor, cel puțin după modelul României. Nici nu încercăm acum să visăm la tarife similare celor din Ucraina.

Incompetența ne costă scump: pe fiecare din noi în parte. E tributul prostiei, plătit de fiecare familie din Moldova”, a menționat Igor Dodon.

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban anunță că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz. „Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a declarat Ceban

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.


Pub