Retailerii ruși trag alarma. Falimentul bate la ușă

16 Sept. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2022, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cei mai mari comercianți cu amănuntul din Rusia i-au cerut premierului rus Mihail Mișustin să prelungească moratoriul privind falimentul până la 1 martie 2023. Dacă nu se face acest lucru, companiile ar putea înceta să funcționeze, ceea ce va duce la o creștere a șomajului și o deteriorare a economiei, a avertizat Artem Sokolov, președintele Asociației Companiilor de Comerț pe Internet (AKIT). seful guvernului, scrie moscowtimes.ru.

Actualul moratoriu expiră în octombrie 2022, iar un val de falimente amenință retailerii, consideră AKIT, care reunește aproximativ 80 de companii, printre care Ozon, Wildberries, Citilink, M.Video, Avito, Lamoda, Yandex Market, Sbermarket, Detsky Mir, Svyaznoy. , DNS și altele.

Principalele probleme sunt asociate cu plecarea din Rusia a marilor companii străine. Livrările de mărfuri de import în primele luni de la începutul războiului s-au prăbușit cu 50%, iar redresarea este dificilă: la sfârșitul lunii august, scăderea a fost de 35%, a declarat prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov. Importurile paralele, potrivit Ministerului Industriei și Comerțului, permit importul de mărfuri în valoare de 2–2,5 miliarde de dolari pe lună în țară – adică doar 8% din livrările de dinainte de război, care au ajuns la 32 de miliarde de dolari pe lună, potrivit Băncii Centrale. .

Lipsa de mărfuri se suprapune inflației ridicate, perturbării lanțurilor de aprovizionare și scăderii puterii de cumpărare a rușilor, se arată în scrisoarea AKIT. În toată țara, „zeci de mii” de puncte de vânzare cu amănuntul s-au închis deja, suferind pierderi suplimentare din cauza rezilierii anticipate a contractelor de închiriere. Acest lucru a crescut pierderile retailerilor ruși. În ciuda măsurilor economice ale autorităților, situația din industrie rămâne critică, precizează asociația.

De exemplu, lanțul Svyaznoy a pierdut 50% din venituri din cauza sancțiunilor, iar sortimentul a devenit semnificativ mai sărac după ce Apple și Samsung au refuzat să-și furnizeze produsele în Rusia. În același timp, lanțurile de livrare a mărfurilor din China au fost întrerupte și aproape nimic nu a fost livrat pentru sezonul 2022. De asemenea, șeful Svyaznoy, Alexei Vukolov, a făcut apel la viceprim-ministrul, ministrul industriei și comerțului Denis Manturov, cu o cerere de prelungire a moratoriului privind falimentul până la 1 martie.

În plus, AKIT solicită guvernului să clarifice procedura de aplicare a procedurilor falimentului, deoarece practica Uniunii Federale a Industriașilor și Antreprenorilor și a Ministerului Justiției nu corespunde poziției Curții Supreme a Federației Ruse. Executorii judecătorești locali refuză să suspende procedurile de executare silită pentru debitori și să colecteze fonduri din conturile companiilor pentru datorii vechi, în ciuda faptului că moratoriul se aplică și datoriilor apărute înainte de introducerea lui.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău