Huliganul condamnat – exmatriculat! USM cere ajutorul autorităților să scape de Rizea care „se trage la carte” zilnic

16 Sept. 2022, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Sept. 2022, 15:57 // Actual //  bani.md

După ce a fost înmatriculat, anul acesta, la studii superioare de masterat, ciclul II, în bază de taxă de studii la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Studii de securitate națională, fugarul, Cristian Rizea, fost deputat român, aciuat în Republica Moldova, a fost exmatriculat de către USM, pentru faptul că a folosit un buletin de identitate nevalid atunci când a depus actele, scrie realitatea.md.

Totuși, Rizea continuă să se prezinte la orele de curs, creează probleme și scandal în cadrul aulelor de studii pe motiv că i se solicită să părăsească incinta sălilor, iar organele de forță refuză să mai intervină pentru a aplana conflictul. O asemenea informație a fost prezentată de administrația USM pentru Realitatea.md, solicitând o reacție la situația creată în jurul înmatriculării lui Rizea la studiile de master, deși cetățenia moldovenească a acestuia i-a fost anulată.

Cu o reacție la cele petrecute în ultima perioadă la USM a venit și rectorul universității, Igor Șarov, care îndeamnă autoritățile „să se autosesizeze și să intervină prompt în soluționarea cazurilor de huliganism și perturbare a ordinii publice în cadrul USM”, generate de către Cristian Rizea.

„Universitatea de Stat din Moldova reprezintă un templu al educației și al dezvoltării personale și, sub nicio formă, nu poate fi folosită în calitate de platformă de promovare politică. Scopul instituțiilor de învățământ este de a forma noi generații de profesioniști, nicidecum pentru manifestare partinică. În afara universității, există suficient spațiu pentru politică. În acest sens, îndemn toți actorii politici să dea dovadă de responsabilitate, corectitudine și bun simț. Dacă vouă nu vă pasă de decența personală, nu încercați să coborâți oamenii din jur la nivelul vostru. În calitatea mea de Rector al USM, sunt obligat să asigur buna desfășurare a procesului de studii și dezvoltarea instituției pe care o reprezint. Pe această cale, solicit instituțiilor competente să se autosesizeze și să intervină prompt în soluționarea cazurilor de huliganism și perturbare a ordinii publice în cadrul USM”, se arată în mesajul lui Șarov.

Precizăm că, la 22 august curent, USM l-a înmatriculat la studii pe Mihai Cristian, același Cristian Rizea, doar că după numele așa-numitei redobândiri a cetățenii moldovenești, în baza căreia a primit cetățenia moldovenească, iar ulterior i-a fost retrasă.

La înscrierea la studii, Rizea a utilizat buletinul de identitate moldovenesc, emis de Agenția Servicii Publice lui Mihai Cristian, însă acesta nu mai era valid din data de 3 noiembrie 2020, ca efect a retragerii cetățeniei moldovenești de către președintele țării, la data de 2 noiembrie 2020.

„Prin urmare, USM a constat faptul, că dl Mihai Cristian, a acționat cu rea credință, în contradictoriu cu cadrul normativ în vigoare și a indus în eroare Universitatea de Stat din Moldova, prin faptul că, s-a identificat și a prezentat, la încheierea contractului de studii, acte de identitate nevalabileÎn conformitate cu prevederile contractului cu privire la formarea profesională în USM, studii superioare de masterat, ciclul II, în bază de taxă de studii, masterandul se obligă să nu se implice în acțiuni anticonstituționale și în acțiuni improprii sistemului educațional. Să dea dovadă de o înaltă cultură, să respecte disciplina și Codul de Etică și Integritate Academică, Carta USM și alte regulamente, să studieze limba de stat și să promoveze imaginea USM. De asemenea, nu se restituie taxa de studii în cazul exmatriculării masterandului pentru restanțe academice, precum și pentru încălcarea Cartei USM, Codului de Etică și Integritate Academică și Regulamentelor interne ale USM”, se arată în nota informativă a USM oferită pentru Realitatea.md.

Administrația USM afirmă că Rizea „continuă să se prezinte nepoftit la USM, face scandaluri”, iar poliția nu mai reacționează la solicitările de a interveni în aplanarea conflictului.

„Atunci când i se cere, refuză să părăsească sala de curs, în care intră nechemat. Aceasta, chiar dacă vede și i se arată, că nu are vocație pentru a frecventa și a fi prezent în spațiul universitar, dânsul, nu contenește să se complacă în penibilitate, se comportă într-un fel anume, pur provocator, prin care aduce atingere imaginii Universității, deoarece, fără a fi în drept face fotografii și filmări, pe care le publică fără acordul titularilor de date cu caracter personal pe rețele de socializare, însoțite de fiecare dată de lungi comentarii defăimătoare, iar poliția, nu a întreprins nici-un fel de măsuri, atunci când i s-a cerut. În ultima vreme, poliția a încetat a se mai prezenta, când este chemată de către USM, ca să intervină pentru menținerea sau restabilirea ordinii publice”, se mai arată în nota USM.

Cum a ajuns Rizea în Republica Moldova?

Amintim că, Rizea a fost condamnat de instanțele de judecată din românia la 4 ani și 8 luni privațiune de libertate cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor. Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis, pe data de 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Cristian Rizea, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.

La sfârșitul anului 2021, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Cristian Rizea. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare.

Ministerul Justiției al Republicii Moldova menționează că Cristian Rizea a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani), decretul președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, cauza de extrădare a lui Cristian Rizea va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău