În acest an vom avea vin mai bun și mai mult

16 Sept. 2022, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2022, 17:54 // Actual //  MD Bani

Iubitorii de vin se pot bucura de faptul că o creştere a producţiei Franţei va menţine volumele în Europa la un nivel stabil, în pofida secetei care a devastat continentul, şi chiar dacă randamentele au scăzut în majoritatea ţărilor, fermierii se aşteaptă la o calitate deosebit de bună a vinurilor din acest an, informează Reuters.

Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Spania, au cunoscut în acest an cele mai grave secete din istorie, o situaţie agravată de mai multe valuri succesive de caniculă.

Cu toate acestea, Copa – Cogeca, organizaţie care reprezintă vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, a anunţat vineri că se aşteaptă ca cei trei mari producători de vin (Italia, Franţa şi Spania) să producă împreună 130,2 milioane de hectolitri în acest an, în creştere cu 1,1% faţă de producţia de anul trecut, dar cu 2,1% sub media din ultimii cinci ani care a fost de 132,9 milioane hectolitri, scrie Agerpres.

„Deşi nu va fi abundentă, recolta din 2022 a fost salvată în mare parte graţie eforturilor viticultorilor. Cu toate acestea, anul curent rămâne unul dificil pentru întregul sector: creşterea costurilor cu transportul, sticla, cartonul, produsele fitosanitare şi energia a majorat şi mai mult costurile deja mari de producţie. Asta erodează şi mai multe marjele pentru producători”, a declarat Luca Rigotti, preşedintele grupului de lucru Vitivinicol de la Copa – Cogeca.

Potrivit estimărilor organizaţiei, producţia de vin a Franţei (al doilea mare producător de vin din UE) ar urma să crească cu 16% în ritm anual, până la 44 milioane de hectolitri. În cazul Italiei, cel mai mare producător din UE, în acest an se aşteaptă ca producţia de vin să fie relativ stabilă, însă Copa – Cogeca nu a venit cu o cifră concretă. În schimb, producţia de vin a Spaniei ar urma să scadă cu 10,5% în acest an, după ce viile din această ţară au avut de suferit de pe urma lipsei ploilor şi apei.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău