ONU va trimite o echipă specială într-o misiune în Ucraina, după ce a fost descoperită groapa comună de la Izium. Cele mai importante evenimente din a 205-a zi de război

unian ucraina
Foto: unian.net

Astăzi este a 205-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În această dimineață, lângă orașul Izium, localitate recent eliberată de ucraineni, a fost găsită o groapă comună cu peste 400 de cadavre. Despre descoperirea macabră a anunțat consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, Anton Herașcenko, transmite unian.net. Astfel, Organizația Națiunilor Unite (ONU) va trimite cât mai curând într-o misiune specială o echipă de monitorizare a drepturilor omului, raportează publicația internațională CNN.

Mai multe detalii despre groapa comună descoperită la Izium puteți citi în acest material.

🟣 Armata rusă a bombardat barajul de apă din localitatea Krâvâi Rih, regiunea Dnipropetrovsk. Consecințele au fost devastatoare pentru localnici. Acest atac se presupune a fi o ofensivă planificată împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unui briefing de presă de către șeful sediului comun de coordonare al centrului de presă al Forțelor de Apărare de Sud a Ucrainei.

🟣 După eliberarea orașului Izium, s-a constatat că 70 % din infrastructura localității a fost distrusă de către bombardamentele soldaților ruși. Informația a fost anunțată pe Facebook de către comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, după ce oficialul a vizitat orașul respectiv.

🟣 Președintele american Joe Biden a anunțat că va transmite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari. După cum s-a menționat în Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii, acest pachet de ajutor are drept scop satisfacerea nevoilor critice ale Ucrainei în domeniul securității și apărării statului. Acest lucru a fost precizat pe site-ul Casei Albe.

🟣 În noaptea din 15 spre 16 septembrie, armata rusă a săvârșit un nou atac asupra Odesei. Victime nu au fost înregistrate, transmite unian.net.

🟣 Pe teritoriile eliberate de către armata ucraineană, autoritățile din Ucraina vor întreprinde misiuni active de căutare a trupurilor soldaților decedați în timpul luptelor. Cea mai mare greutate în desfășurarea acestor activități este faptul că unele zone sunt încă minate.

🟣 Șeful Administrației Militar-civile pentru Locuințe și Servicii Comunale din raionul Berdeansk, regiunea Zaporijjea (teritoriu ocupat temporar de armata rusă), precum și soția sa, au fost uciși. Cadavrele acestora au fost găsite lângă garajul lor. Despre asta au scris canalele proruse de Telegram, anunță unian.net.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.


Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente