image
Sursa foto: politico.eu

Șefa diplomației germane vrea o decizie rapidă în problema livrării de tancuri de luptă în Ucraina

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat joi că doreşte o decizie rapidă asupra eventualei livrări de către Berlin a unor tancuri de luptă cerute de Ucraina.

Cancelarul federal german Olaf Scholz este criticat în Ucraina, dar şi în cadrul coaliţiei sale, pentru presupusele sale reticenţe în a livra tancuri de luptă Kievului, în plină contraofensivă împotriva forţelor ruse.

Aceste livrări, în special de tancuri Leopard-2, ar ajuta „în mod evident foarte clar” la „salvarea de vieţi omeneşti”, a subliniat ministrul ecologist pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„O politică externă ghidată de drepturile omului" trebuie "să se întrebe în mod constant cum am putea ajuta la eliberarea şi mai multor sate şi prin urmare la salvarea de vieţi” datorită unor noi livrări, a spus Annalena Baerbock.

Astfel de livrări ar urma, potrivit şefei diplomaţiei germane, să fie decise „în cadrul unei coaliţii şi la nivel internaţional”.

Însă în „faza decisivă în care se află în prezent Ucraina, nici eu nu cred că aceasta este o decizie care trebuie întârziată foarte mult”, a spus Baerbock, care a efectuat sâmbătă o a doua vizită la Kiev.

Şefa diplomaţiei germane a explicat de asemenea că doreşte să discute cu industria de armament despre posibilitatea de a crea linii de producţie pentru muniţii lipsă, de exemplu pentru tancurile de apărare aeriană Gepard.

Întrebat despre această problemă, ministrul german al economiei Robert Habeck, a afirmat la rândul său, joi, că guvernul intenţionează să „livreze mai multe arme”, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Alte arme vor fi trimise în Ucraina, arme adecvate în funcţie de evoluţia războiului”, a spus el în timpul unei reuniuni a miniştrilor comerţului din G7, care se desfăşoară în regiunea germană Brandeburg.

Noutăţile partenerilor

comentarii: