image
Sursa foto: președinte.md

30 de ani de activitate a USAID în RM: Au fost implementate peste 130 de proiecte în valoare de 648 de mil. de dolari

Misiunea USAID a marcat 30 de ani de activitate în Republica Moldova. În cadrul evenimentului a fost lansată Campania de comunicare „30 de ani de prietenie dintre USAID și Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie. În cadrul acestei campanii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și-a propus să scoată în evidență rezultatele obținute în cei 30 de ani de activitate și să informeze despre angajamentul poporului american de a susține în continuare Republica Moldova.

La eveniment au fost prezenți președintele Maia Sandu, adjuncta administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander. În cadrul discursurilor sale, aceștia au remarcat importanța cooperării și parteneriatului dintre SUA și Republica Moldova.

„Pe parcursul celor trei ani în care am ocupat funcția de director al Misiunii, am fost inspirat în mod constant de ingeniozitatea și rezistența poporului moldovean. Ceea ce m-a frapat cel mai mult este dorința moldovenilor de a se ajuta reciproc pentru a depăși greutățile. Voi împrumuta o descriere recentă, dar potrivită a Moldovei, aceasta este într-adevăr o țară mică cu o inimă mare. Zilnic îmi amintesc că oamenii din această țară mică pot face lucruri mari atunci când resursele sunt disponibile. USAID este mândră că în ultimii 30 de ani a colaborat îndeaproape cu oamenii din Moldova”, a menționat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Președintele Maia Sandu a apreciat susținerea consecventă a Statelor Unite în efortul autorităților de consolidare a societății și economiei, de edificare a unui stat prosper, în care toți cetățenii să se simtă în siguranță.

„Faptul că nu suntem singuri pe acest drum ne dă puteri, curaj și optimism. Mulțumim că sunteți alături de Moldova și de cetățenii ei!”, a spus președintele.

Ambasadorul Kent D. Logsdon a menționat că prin intermediul USAID - agenția Guvernului SUA pentru asistență internațională - a stabilit parteneriate cu sectorul public și privat pentru consolidarea democrației, susținerea vocilor independente, îmbunătățirea sectorul justiției, eliminarea sărăciei și crearea oportunităților pentru generațiile viitoare de moldoveni.

Timp de trei decenii, Moldova a beneficiat de suport în valoare de circa 648 de milioane de dolari pentru implementarea a peste 130 de proiecte strategice.

Impactul prieteniei moldo-americane a fost resimțit în toate regiunile țării, în diverse sectoare. Dezvoltarea educației se numără printre prioritățile USAID. Agenția a contribuit la crearea unor centre de excelență precum Tekwill, ZIPHouse, MediaCor, Artcor, Clasa Viitorului, Fablabs și altele, care au devenit nume de referință în societate. Proiectul Novateca a transformat peste o mie de biblioteci în centre multifuncționale, echipate cu peste 4000 de calculatoare și 400 de tablete, asigurând astfel accesul gratuit la Internet a peste un milion de cetățeni.

O ramură importantă pentru Republica Moldova este agricultura. În decursul a 30 de ani, USAID a contribuit la sporirea calității și siguranței produselor agricole, la facilitarea accesului lor pe piețele din Europa și Asia și la crearea noilor locuri de muncă în zonele rurale. Mii de producători din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană, au beneficiat de granturi, instruiri, suport tehnic și informațional în sectorul agricol.

USAID susține dezvoltarea industriei și patrimoniului vitivinicol al Moldovei deja de 17 ani. Agenția a acordat sprijin la reabilitarea sectorului vitivinicol după instituirea embargourilor comerciale rusești și a contribuit la o vastă reformă structurală și tehnologică a industriei vinurilor. În 2013 a fost înființat Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) - pentru implementarea politicilor în industria vitivinicolă și creat brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”) – pentru promovarea vinurilor moldovenești pe piața internațională. Astfel, în 2021, 83% din vinul produs pe teritoriul țării a fost exportat spre 71 de state. Cu suportul USAID, sute de vinării autohtone au participat la concursuri și expoziții internaționale, unde doar în 2021, au primit 1 208 medalii, ceea ce reprezintă un record istoric.

Din anul 2013, USAID sprijină industria turismului, prin formarea și promovarea imaginii Moldovei ca destinație turistică atractivă. În 2014, a fost dezvoltat și lansat Brandul de țară, având la bază simbolul „Pomul Vieții”. Totodată, au fost dezvoltate peste 3500 de kilometri de rute turistice naționale, au fost renovate și deschise 63 de pensiuni, crame și alte atracții turistice.

Un alt simbol al parteneriatului dintre USAID și Moldova este și lansarea brandului „DIN INIMĂ”, care consolidează și promovează 80 de branduri autohtone de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. Începând cu anul 2005, USAID Moldova a susținut dezvoltarea competitivă a industriei ușoare prin proiecte de asistență tehnică și financiară.

USAID a fost primul donator care a recunoscut potențialul industriei IT din Moldova și l-a sprijinit activ încă din anul 2005. Azi, sectorul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (TIC) înregistrează cea mai rapidă creștere din Moldova, având o pondere de 7% din Produsul Intern Brut național. Printre realizările USAID sunt lansarea ecosistemului virtual Moldova Innovation Technology Park, care a ajuns în 2021, la 1130 de firme rezidente, de 3,5 ori mai mult decât în 2018. Dar și suportul pentru crearea celui mai mare parc IT din Moldova - Digital Park, care asigură 7660 de m2 de lucru, 1000 de locuri de muncă, 400 de m2 de săli de conferință.

USAID a susținut activ și reformele de transparentizare a justiției și combaterea corupției - esențiale pentru țară. Un exemplu de succes în acest sens este dezvoltarea și implementarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), care asigură distribuirea aleatorie a cauzelor judiciare și permite producerea instantanee a rapoartelor statistice judiciare. În același timp, USAID a pus umărul la transformarea Republicii Moldova, promovând buna guvernare şi bunele practici democratice. Programele de bază consolidează capacitatea guvernelor locale de a planifica, finanța şi administra infrastructura, serviciile municipale şi proiectele de eficiență energetică.

Acțiunile de dezvoltare comunitară au luat amploare din anul 2012, atunci când a fost implementat Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP). Succesorul său este proiectul „Comunitatea mea”, care colaborează cu autoritățile publice locale din Moldova, pentru a deveni mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. Doar în ultimii 5 ani, prin intermediul programului, 97 de comunități au primit asistență pentru renovarea drumurilor și trotuarelor; reabilitarea grădinițelor, școlilor și centrelor comunitare; asigurarea accesului la apă și canalizare; îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor; iluminarea stradală. Inclusiv, 12 primării din țară au fost digitalizate prin implementarea Centrelor de Informare și Prestare Servicii pentru Cetățeni (CISCs).

USAID a fost alături de cetățenii Republicii Moldova în cele mai dificile momente. De la începutul pandemiei de COVID-19, în 2020, în parteneriat cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), USAID a oferit asistență pentru dotarea laboratoarelor medicale, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor, sporirea comunicării despre riscurile existente și altele. Suplimentar, prin intermediul platformei COVAX, au fost donate sute de mii de doze de vaccinuri AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Johnson & Johnson.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova are drept scop transformarea domeniilor cheie, îmbunătățirea nivelului de trai și consolidarea rezilienței. Din 1992, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională oferă asistență Republicii Moldova pentru a consolida o guvernare democratică și a asigura creșterea economică a țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: