image
Sursa foto: IPN.md

Moldova Business Week 2022. Republica Moldova - destinație investițională de încredere

La Chișinău a fost dat startul evenimentului de promovare a Republicii Moldova în calitate de destinație investițională - Moldova Business Week 2022. Autoritățile de la Chișinău le dau asigurări potențialilor investitori că Republica Moldova le oferă facilități fiscale, debirocratizarea afacerilor și forță de muncă. Pentru a instrui cât mulți specialiști, la Chișinău va fi lansat în curând un centru de formare, transmite IPN.

Prezentă la evenimentul de lansare Moldova Business Week 2022, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că, în pofida provocărilor regionale, Republica Moldova rămâne o destinație favorită pentru investitorii străini.

Mă bucur că am construit și continuăm să construim punți de încredere cu mediul de afaceri. Numai în ultimii doi ani, am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări ca Belgia, Olanda, Turcia, SUA, Germania, Lituania și Marea Britanie. Domenii ca tehnologia informației și comunicații, serviciile externalizate pentru business, cercetarea și dezvoltarea, producția de electronice și de energie regenerabilă – devin foarte atractive pentru investitori”, a spus Natalia Gavrilița.

Autoritățile încurajează investițiile simplificând procesele de inițiere a unei afaceri și oferind acces la infrastructura necesară.

Statutul de țară candidat pentru aderare la UE, obținut de Republica Moldova pe 23 iunie, este un imbold în calea dezvoltării și progresului nostru. Vom continua să implementăm soluții avansate de digitalizare a economiei, de promovare a comerțului electronic și vom reglementa cadrul normativ fiscal acolo unde va fi cazul. Revizuim în permanență cerințele existente, eliminăm povara controlului de stat și a sancțiunilor nejustificate, optimizăm interacțiunea dintre business și autorități, inclusiv prin digitalizarea proceselor și a relațiilor dintre business, autorități și cetățeni, pentru a face posibilă deschiderea și desfășurarea afacerilor la distanță”, a spus prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Pentru a determina companiile străine să-și investească banii în Republica Moldova, autoritățile au decis și crearea unei platforme de formare a specialiștilor calificați.

Colegiul de Inginerie pregătește tehnicieni, maeștri. Forța de muncă calificată, mai ales cea cu profil tehnic, este cheia succesului în procesul de atragere a noilor investitori. În curând la Chișinău va fi deschis cel mai mare centru de formare, inițial cu două direcții de competențe: prelucrare de metal și producerea de masă plastic prin injecție. Datorită GIZ, care ne-a alocat jumătate de milion de euro, am procurat din SUA cele mai performante mașini cu programare numerică cu 5 axe. Cu USAID am semnat un acord de un milion de dolari care va fi investit în acest centru”, a spus directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu.

Ambasadorul SUA la Chișinău a menționat că Statele Unite vor susține în continuare proiecte de dezvoltare și modernizare a țării, care să accelereze procesul de eurointegrare.

Anul acesta SUA și Moldova sărbătoresc 30 de ani de relații diplomatice. În acest timp am lucrat împreună cu poporul moldovenesc, guvern, sectorul privat și societatea civilă pe calea construirii unei țări democratice, prospere și sigure. Din 1992, poporul american a furnizat peste 1,8 miliarde de dolari asistență externă Moldovei”, a spus ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon.

Evenimentul Moldova Business Week 2022 reunește la Chișinău în perioada 15-16 septembrie factori decizionali, experți din țară și de peste hotare pentru a promova Republicii Moldova în calitate de destinație investițională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: