image
Sursa foto: Profimedia

Ce țări nu sunt invitate la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a; Câți demnitari străini vor participa la înmormântare

Afganistanul, Siria și Venezuela nu vor primi invitații la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, a declarat miercuri o sursă din cadrul Ministerului de Externe englez.

Anterior, surse de la Whitehall au declarat că Rusia, Belarus și Myanmar nu au fost, de asemenea, invitate.

Iranul, la fel ca și Coreea de Nord, va fi reprezentat doar la nivel de ambasadori.

Marea Britanie, împreună cu aliații săi occidentali, a încercat să izoleze Rusia și aliatul său Belarus pe scena mondială prin sancțiuni economice și alte măsuri ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Myanmar și armata sa au fost, de asemenea, subiectul sancțiunilor britanice și nu au fost invitați să participe la ceremonie, se arată în raport.

Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la înmormântarea de la Londra, invitațiile fiind trimise acum șefilor de stat din majoritatea țărilor cu care Marea Britanie are relații diplomatice, potrivit BBC, transmite AlephNews.

O serie de lideri mondiali, de la președintele american Joe Biden și prima doamnă Jill Biden, până la prim-miniștrii Canadei, Australiei și Noii Zeelande, au confirmat prezența la eveniment, care va fi probabil una dintre cele mai mari adunări diplomatice ale Marii Britanii din ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat vineri că președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeralii. Peskov a declarat că, deși rușii o „respectă” pe Regină „pentru înțelepciunea ei”, prezența lui Putin la funeralii nu este o opțiune – dar a adăugat că se va lua o decizie cu privire la cine va reprezenta națiunea la ceremonie.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate. Majestatea Sa va fi înmormântată pe 19 septembrie, alături de prințul Philip în capela St. George.

Noutăţile partenerilor

comentarii: