(video) Lukașenko s-a filmat tăind buşteni, pentru a „ajuta Europa să nu moară de frig la iarnă”: „Poate le va veni mintea la cap”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a publicat o înregistrare video în care apare tăind și cărând lemne, pentru „a ajuta Europa să nu moară de frig” la iarna ce vine.

Foto: Captură video


Această ironie intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor „sobrietate” energetică, scrie Agerpres.

În această înregistrare video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko poate fi văzut înarmat cu un topor, în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi.

„Nu vom lăsa Europa să moară de frig”, afirmă liderul belarus râzând. „Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel„, adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor.

„Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald. Trebuie să ne gândim cum să facem să nu înghețe muncitorii de rând, dar nu bogătașii. Și cel mai important ca în Polonia să nu înghețe Duda (n.r. președintele Poloniei, Andrzej Duda) și Morawiecki (n.r. Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei). Poate le va veni mintea la cap”, a continuat Lukaşenko.

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate.

Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei, pentru a ataca Ucraina.

În cadrul conflictului din Ucraina, Rusia - furnizor major de hidrocarburi pentru Europa - şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor.

Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul.


Pub