Formulare speciale, pentru a primi compensații la factura la gaz, ce va crește simțitor. Spatari: Statul va aloca 5 mlrd lei, dacă tariful rămâne la 23 lei

Anul acesta autoritățile pregătesc un program de compensații mai țintit decât anul trecut, pentru a susține populația în perioada rece a anului. Ministrul Muncii, Marcel Spatari, spune că este vorba despre 5 categorii, dintre care 4 de vulnerabilitate și una - de non-vulnerabilitate, iar pentru a le atribui gospodăriilor, la începutul lunii octombrie va fi lansat un sistem informațional pe care oamenii se vor înregistra. „De pe acum îndemn gospodăriile să se înregistreze, vom colecta informații strict pentru încadrarea în vulnerabilitatea energetică, nu e formular complicat”, a spus Spatari, la Secretele Puterii de la Jurnal TV. Acesta a mai adăugat că bibliotecarii și asistenții sociali vor asista în procesul de înregistrare pentru persoanele care nu au calculator.

Foto: UNIMEDIA

Acesta a spus că formulare vor și pe hârtie, însă persoanele vor putea completa formulatul și online, asistate de asistenți sociali.

Ministrul a mai adăugat că, similar anului trecut, va exista un plafon

„Soluția despre care se vorbește în Guvern este să stabilim un tarif garantat pentru un anumit volum, nu putem compensa la infinit, și în limita plafonului, ca anul trecut, posibil și anul acesta să fie un plafon mai mare, dar nu departe de 150, anul acesta cred că va fi un plafon global. Nu știu exact cât va fi volumul.

Abordarea de asemenea este pentru cei mai vulnerabili pentru cei încadrați în categoria superioară de vulnerabilitate să compensăm prețul până la preț comparabil cu cel de anul trecut, probabil va fi o creștere, dar una care poate să fie absorbită”, a spus Spatari.

Statul va avea nevoie de circa 5 miliarde de lei pentru compensațiile în sezonul rece.

„În cazul în care tariful se menține la 23 de lei per metru cub. Acum dacă avem noroc și avem gaze la formula, poate avem un tarif mai mic și ne costă mai puțin compensațiile tot e din buzunarul oamenilor, din impozite și taxe”,  a adăugat acesta.


Pub