Slusari către Bolea: „Promisiuni frumoase auzim de două luni, dar documentul juridic unde e? Creditorii amenință fermierii, să-i trimit la dvs? Așa greu nu a fost nici în 2020”

Alexandr Slusari se arată dezamăgit și nemulțumit de declarațiile ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, despre situația în agricultură. „Bolea a povestit timp de două ore că în linii mari în sectorul agrar totul e bine. Nu voi intra în polemică detaliată, dar așa de greu nu a fost nici în anul 2020”, a comentat președintele organizației Forța Fermierilor.

Foto: UNIMEDIA

„Marea majoritate a fermierilor mici și mijlocii în prezent este afectată concomitent de secetă, embargoul politic rusesc, scumpiri exorbitante la toate resursele necesare producerii și prețurile mizere la producția agricolă. Așa de greu nu a fost nici în anul 2020.

Important de menționat că măsurile prioritare de sprijin, care solicită agricultorii, nu necesită alocări financiare din bugetul de stat.

Totodată, domnul ministru a spus că toate cerințele agricultorilor sunt deja realizate. În acest context, am o singură întrebare. Unde este acel act normativ, emis și publicat, care prevede că revendicările noastre sunt realizate ? Să-l citim și noi. Promisiuni frumoase și publice timp de două luni am auzit.

Că domnul ministru s-a înțeles verbal cu toate băncile, cu toți furnizorii de inputuri și cu tot Ministerul Finanțelor că totul va fi bine în raport cu agricultorii afectați, tot am auzit. Documentul juridic unde e? O bună parte din creditori nu știu de ce nu cunosc despre înțelegerea ministrului cu ei și vin la fermieri și cer producția agricolă în contul datoriilor, evaluată la prețuri derizorii. Amenință pe producători agricoli cu penalități. Oare să-i trimitem pe toți la domnul ministru?”, a declarat Slusari.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a arătat nedumerit de anunțul fermierilor că vor ieși la proteste, întrucât guvernarea nu-i aude și nu-i ajută. „Noi cunoaștem, noi discutăm și majoritatea revendicărilor au fost soluționate”, a declarat Bolea.

Organizații de fermieri din țară anunță proteste cu tehnica agricolă pentru 20 septembrie, în mai multe raioane, pentru că, spun ei, prim-ministra Natalia Gavrilița nu a dat curs solicitării lor de a se întâlni, pentru a discuta problemele din sectorul agricol.


Pub