Ministrul Anatolie Nosatîi, cu probleme în avere? Ar fi încasat salariu de la stat, chiar dacă nu trebuia să-l ridice, fiind detașat la ONU

Anatolie Nosatîi, ministru al Apărării în Guvernul Gavrilița, și-a prezentat declarația de avere și interese personale Autorității Naționale de Integritate (vezi aici), și a indicat o chestie stranie, potrivit telegraph.md. Acesta ar fi încasat o remunerație inclusiv pentru o perioadă când nu a activat în cadrul Armatei Naționale și nici nu se afla în țară, el revenind la munca de bază tocmai la jumătatea anului 2018.

Foto: gov.md
Potrivit declarației pentru anul 2018, Anatolie Nosatîi a raportat venituri anuale în mărime totală de 68 mii Dolari SUA (~13 mii $/lună) și 355827,38 lei. Salariul în Dolari SUA a fost încasat pentru calitatea de Military Affairs Officer, Departamentul ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO) din New York, SUA, iar cel în lei moldovenești a fost luat pentru funcția de șef J3 Direcția operațiuni din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Prin declarația pentru anul 2019 (vezi aici) a ieșit la iveală că salariul lunar al șefului J3. Direcția operațiuni din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale este de aproximativ 14 mii lei. Astfel, în anul 2018, deși nu se afla în țară și nici nu a activat în cadrul Armatei Naționale aproximativ o jumătate de an, Anatolie Nosatîi a încasat o sumă echivalentă cu remunerația pentru doi ani de zile (în plus pentru un an și cinci luni), ceea ce este interzis prin actele normative în vigoare, motivul fiind detașarea lui la ONU, unde până la mijlocul anului 2018 salariul a fost asigurat și achitat de către acest organism internațional.

Conform art. 72 din Codul Muncii al Republicii Moldova, salarizarea, în caz de detaşare, va fi efectuată de unitatea la care va lucra salariatul. În cazul în care aceasta se află în imposibilitate de plată, obligaţia de retribuire a muncii prestate revine unităţii care a dispus detaşarea cu dreptul la acţiune de regres împotriva unităţii în care a fost detaşat salariatul. Dacă, la noul loc de muncă, condiţiile de salarizare sau timpul de odihnă diferă de cele de care beneficia salariatul la unitatea care a dispus detaşarea, salariatului i se vor aplica condiţiile mai favorabile.

Mai mult, ONU interzice ca ofițerii delegați să primească salariu separat de la statele membre care trimit atașați militari, această interdicție fiind indicată în reglementările instituției și acordurile încheiate cu statele partenere.

Întrebat de jurnaliști în ce condiții a primit suma de 355827,38 lei pentru munca ce ar fi fost depusă în anul 2018, ministrul Anatolie Nostaîi a refuzat să răspundă.

„Vă rugăm respectuos să ne comunicați pentru ce perioadă a fost calculat și achitat salariul în sumă de 355827,38 lei. În cazul în care suma a fost încasată pentru perioada cât ați fost delegat la ONU, vă rugăm să ne comunicați norma juridică care a stat la baza calculării și achitării remunerației pentru perioada contrapusă. La fel, vă rugăm să ne spuneți cum a fost reflectată suma de 355827,38 lei în raportul Curții de Conturi pentru cheltuielile Armatei Naționale în anul 2018”, scrie în solicitarea jurnaliștilor către ministrul Anatolie Nosatîi, însă care a fost lăsată fără un răspuns.

Tot în anul 2019, soția ministrului Apărării a raportat un venit de peste 3 111 217,62 lei (~ 13 mii €/lună) de la o organizație din Chișinău. Dar, este straniu că pentru următorii ani a raportat venituri sub 500 mii lei de la aceeași organizație non-profit, activând în domeniul social și protecției copiilor.

Anatolie Nosatîi a fost numit ministru al Apărării în august 2021, după ce PAS a învins la alegerile parlamentare anticipate. 


Pub